pressupost 2022

Matas «segueix el guió» i JxS torna a aprovar els pressupostos de Sabadell

Els comptes preveuen 26 milions d’euros en inversions

Les cares visibles de l'acord dels comptes locals | Albert Hernàndez
per Albert Hernàndez, Sabadell, Catalunya | 12 de novembre de 2021 a les 15:14 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de novembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Mateixa foto que els dos últims anys per aprovar els pressupostos. L'única variant és que Lluís Matas, portaveu de Junts per Sabadell (JxS), ha reemplaçat Lourdes Ciuró -és l'actual consellera de Justícia-. Precisament, sobre aquesta entesa ha posat l'accent l’alcaldessa, Marta Farrés, "tenir uns comptes és un èxit” i ha convidat a fer una mirada “a l’entorn”. Matas ha recordat que ja va dir "que no venia a canviar el guió" i ha continuat, "som una Modern Family, dos mares i un pare... Living a part together" i ha anat més enllà, "algun dia s'estudiarà a les universitats", en referència al pacte Junts i PSC i la regidora no adscrita Marta Morell.


Uns comptes de 252,6 milions d’euros -un 36% d'impostos directes-, 19,3 més que l’any anterior -un 8,2% de creixement-, un increment tan alt -en els últims tres anys la xifra total ha estat de 28-, tal com ha admès Farrés i que ve motivat per l'alliberament dels romanents. Hi ha 26 milions reservats a inversions, dels quals 5,3 a la construcció del Pavelló Oest, que començarà al maig de 2022; 2,3 al Portal Sud (el valor total del projecte és de 5,4) que arrencarà al febrer i la transformació del Passeig de la Plaça Major -1,1 milions d'euros- a finals del mes de gener.

En aquest sentit, va lligat l'aparcament que ha apuntat "tenir-lo en funcionament al novembre de 2023". Es tracten dels "projectes estratègics", als quals cal afegir-hi, ha enumerat, el campus de les Ciències de la Vida i la Salut a l'Artèxtil, amb el grau d'Infermeria "que es podrà dur a terme", encara que no té cap partida pressupostària i s'està a l'espera de l'assignació de places a les universitats del Govern, i el Hub Aeronàutic, del qual "aviat tindrem notícies", ha avisat.

 

La construcció de campanya a la pista coberta d'atletisme de Sabadell Foto: Juanma Peláez


El pressupost també contempla avançar els 520.000 euros de la rehabilitació de la Pista Coberta d’atletisme, que assumiran "a parts iguals" Generalitat, govern espanyol, Diputació de Barcelona i el mateix consistori, per tal de començar els treballs el mes de març. Una altra partida important, els 796.000 euros per a l'ampliació del centre cívic Sant Oleguer.

771.000 euros més per a Serveis Socials


La segona tinent d'alcaldessa, Marta Morell, ha explicat que Serveis Socials tindrà 771.000 euros més l'any vinent i una ampliació de capital de 2,4 milions d'euros a l'empresa municipal d'habitatge, Vimusa, per fer habitatge protegit, 213 pisos es construiran el 2022 dels 528 promesos que arrenquin per aquest mandat. 

Plaça del Treball i Fira Sabadell


L'aportació als números municipals de JxS, tal com ha desgranat Matas, és "la transformació ambiciosa, la que volien els veïns, de la Plaça del Treball" i que suposarà que "tingui una nova vida". A més, es reformularà Fira Sabadell perquè "sigui público-privada, amb participació del món empresarial" i ha posat l'exemple de model que hi ha a Barcelona. 


També ha deixat entreveure la possible arribada "d'una escola de negocis important" al municipi, amb la qual s'està parlant. El regidor ha indicat que aquest any es faran entre "vuit o deu" intervencions en la transformació de la Gran Via, de les 35 que Ciuró va pactar amb el govern municipal i amb un pressupost de 3,5 milions d'euros. Intervencions en la línia de millorar l'accessibilitat i el condicionament dels espais lliures
 

Protagonisme per a la Casa Duran


La Casa Duran guanyarà molt de pes i és que la sala annexa serà l’Oficina de Turisme, en matèria de Promoció de la Ciutat, i, a més, serà la seu de Sabadell Capital Cultura Catalana 2024, sota el nom de Casa de Sabadell. “Perquè tots els esdeveniments tinguin lloc aquí i es treballi” des d’aquest punt, ha dit Matas. 

Fons europeus i plusvàlues


Matas ha recordat que el projecte de la Gran Via opta a 2,9 milions d'euros del fons europeus Next Generation i aquest novembre haurien de sortir les resolucions de les sol·licituds dels 188 ajuntaments que s'hi han presentat, però fins al febrer no arribaria el primer cobrament. En relació amb l'impost de les plusvàlues, que el Tribunal Constitucional va tombar i ha obligat a maniobrar l'executiu espanyol, "encara s'està calculant", ha afirmat la quarta tinent d'alcaldessa, Montse González, i ha continuat, "s'està fent amb la idea que no ingressem, però no perdem", cosa que suposa evitar uns 15 milions d'euros. La suma de PSC, JxS i Morell suma per donar llum verda als comptes, però dimarts vinent, en un ple extraordinari, s'hauran de validar.

Resum Pressupost 2022 Ajuntament Sabadell by Naciodigital on Scribd

 

Participació