El Xec Comerç per comprar a negocis de Sabadell modifica requisits per «quedar-se lluny» del previst

S'amplia fins al 12 de desembre i a més negocis, aquells que facturen dos milions d'euros

Una botiga del centre de la ciutat
Una botiga del centre de la ciutat | Gala Espín
02 de novembre del 2021
Actualitzat el 03 de novembre a les 21:28h
Aquest dissabte, 6 de novembre, estava fixat que acabés el termini del Xec Comerç per gastar als negocis de Sabadell -20 euros per família empadronada a la ciutat- i s'han modificat els requisits per "quedar-se lluny" del previst, tal com ha admès la quarta tinent d'alcaldessa, Montse González, durant la sessió del ple ordinari de novembre.

I és que la iniciativa, ha detallat, "supera de forma lleu" els 300 establiments adherits a la campanya, cosa que suposaria "arribar als no menyspreable 900.000 euros" -l'import total és d'1,6 milions d'euros-. Per això, ha dit que "estem lluny", tot i que ha puntualitzat que "està anant bé i per la qual cosa ampliem" terminis, perquè "costa arribar a la gent" i ha insistit que "fem esforços per assolir el màxim".

Des de la posada en marxa, el nombre de xecs descarregats per la ciutadania ha estat de 23.660 llars, cosa que suposa 156.208,82 euros, és a dir, al voltant del 10% dels recursos reservats. Ara, s'ha ampliat fins al 12 de desembre poder gastar aquests diners, el topall de facturació dels establiments passa d'un milió d'euros a dos i el màxim de xecs que poden vendre per empresa passa de 3.000 a 10.000 euros.

González ha remarcat que fins al moment ha tingut "un efecte multiplicador: per cada euro se n'han generat 2,74" i ha recordat l'essència de la proposta, que és "la reactivació" del comerç local i no una ajuda a les famílies.

10 minuts per llegir
El debat s'ha aturat 10 minuts, a petició d'ERC i la Crida per Sabadell, per poder llegir el dictamen, ja que no se'ls ha pogut traslladar als grups de l'oposició i és que aquests canvis han entrat a l'ordre del dia per via d'urgència. El líder de Cs, Adrián Hernández, ha recordat que "els ho vam dir", en al·lusió a que els condicionants no complien per arribar als 1,6 milions i "per la falta de temps" que presentava la iniciativa i ha finalitzat: "Tenien por de sortir malament a la fotografia".

Des dels cupaires, Anna Lara, ha titllat de "gravíssims" els resultats i s'ha expressat en la línia d'Hernández. La regidora d'ERC, Èlia Soriano, ho ha definit com "un nyap" i s'ha alineat amb la formació taronja que per "compensar" les pèrdues dels negocis del municipi "es podien haver reduït impostos i ajudes directes", entre d'altres, a l'abril de 2020. Finalment, la proposta ha tirat endavant amb els vots favorables de PSC, la regidora no adscrita Marta Morell i Junts per Sabadell; les abstencions d'ERC i Cs i el vot contrari de la Crida.