​Junts per Sabadell reclama una major aposta de l’ús del català als serveis municipals

Porta al ple una moció perquè s'actuï davant la pèrdua de presència de l'idioma

Exposició sobre el català que es pot veure al Servei de Català d'Olot.
Exposició sobre el català que es pot veure al Servei de Català d'Olot.
29 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 17:17h
Junts per Sabadell durà al ple ordinari de novembre, previst per celebrar-se dimarts vinent, que des de l’Ajuntament de Sabadell s’aposti per l’ús del català, tant des del personal municipal com des dels equipaments. El regidor, Quim Carné, ho ha justificat davant "l'emergència lingüística” que corre aquest idioma, que ha perdut més de mig milió de parlants els últims 15 anys, ha apuntat.

Carné ha explicat que la proposta vol que s'estengui “en tots els àmbits” municipals com ara que es doni resposta en català a l’hora d’atendre un ciutadà, i és que, tal com ha relatat, “ens han vingut persones que, pel seu origen, s'hi han adreçat en castellà”. Una tendència, segons ha assenyalat amb dades de la  Direcció General de Política Lingüística i l'Institut d'Estadística de Catalunya (IEC), que el 66% de converses al Vallès Occidental comencen en espanyol.

Així mateix, ha reclamat que els documents a l’Oficina d’Atenció Ciutadana siguin en català “si no se sol·licita el contrari”, perquè actualment es lliuren en llengua espanyola. A més, ha indicat que hi ha centres cívics i equipaments on la retolació no està en català, tal com estableix el Reglament d'usos lingüístics del consistori, d'acord amb la Llei de Política Lingüística.

Carné ha explicitat que la proposta arriba en uns dies en els quals, des de la Plataforma per la Llengua, ha encès els llums d’alarma per l’estat de salut del català. Entre d’altres coses, més enllà de la pèrdua de parlants, la manca de produccions audiovisuals, cosa que motiva “fuga de talent” per fer-ne en castellà i ha posat l'exemple dels musicals que hi ha en cartellera.