Sabadell deixaria d'ingressar uns 15 milions d'euros per l'anul·lació de les plusvàlues dictada pel Constitucional

La quarta tinent d'alcaldessa, Montse González, avisa que és una afectació "molt gran" a les arques municipals

L'Ajuntament de Sabadell
L'Ajuntament de Sabadell | Juanma Peláez
27 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 14:56h
La revocació del Tribunal Constitucional (TC) de l'impost de les plusvàlues suposarà un sotrac per a les arques municipals. La quarta tinent d'alcaldessa de l'Ajuntament de Sabadell, i responsable de Desenvolupament econòmic i Impuls administratiu, Montse González, ha calculat que es deixarien d'ingressar uns 15 milions d'euros anuals.

González ha assegurat que és una previsió i que "no és cada any" igual, però la xifra gira entorn aquests 15 milions d'euros. Ha recalcat que el dictamen té "una afectació molt gran" i ha insistit que "tenim un problema i que algú haurà de pensar" com solucionar-ho, perquè, tal com ha dit, la incidència arriba a totes les administracions locals.

El ple del TC, celebrat aquest dimarts, ha resolt -concretament en diversos preceptes de l'article 107 de la llei d'hisendes locals-, a petició del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia, que aquest tribut és inconstitucional -grava el possible augment de valor de les propietats amb el pas del temps- i per tant s'ha de deixar de recaptar, encara que la mesura no és de caràcter retroactiu.

La sentència s'ha conegut quan fa tot just dues setmanes es va celebrar un ple extraordinari per a l'aprovació inicial d'una pujada generalitzada dels impostos municipals d'un 3,7% i que la mateixa González va defensar que es duia la proposta d'increment per fer front als efectes de la pandèmia.

Preocupació compartida
Un crit d'alerta que també ha fet l'Associació Catalana de Municipis (ACM) que ha exigit mesures compensatòries "urgents" i ha recordat que aquest impost, després de de Béns Immobles (IBI), és el més important com a font d'ingressos. Ha alertat que la decisió tindrà un "fort impacte" sobre els comptes locals precisament quan aquests travessen una situació complicada que s'ha "agreujat" per la Covid-19.