El risc de rebrot ja és moderat a Sabadell

Consulta en mapes i taules quants positius recents s'han detectat, a nivell local i comarcal, i on es concentren els focus de propagació més ràpida

Clients amb mascareta en una terrassa de Sabadell.
Clients amb mascareta en una terrassa de Sabadell. | Gala Espín
Redacció
25 d'octubre del 2021
Actualitzat el 16 de novembre a les 15:00h
La pandèmia de coronavirus a Catalunya no es mou d'una situació d'estabilitat des de fa unes setmanes. El nombre de contagis es manté força, malgrat algun lleu increment i variacions pròpies de dies festius com el 12 d'octubre, però la incidència tampoc no acaba de caure. A l'espera de l'impacte de la nova variant Delta plus que ja ha arribat i de la baixada de les temperatures, Salut ja preveu generalitzar l'ús del passaport Covid si és necessari. Per ara, quasi una de cada quatre comarques i tres de cada deu ciutats tenen risc alt de rebrot.
 
Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada comarca o municipi, es desplega el seu nom i tota la informació sobre el risc de rebrot i la seva evolució setmanal, la velocitat de propagació, el nombre de contagis setmanals, vacunes subministrades i altres dades sobre la situació de la pandèmia, entre el 15 i el 21 d'octubre. També es pot desplaçar o fer més o menys gran el zoom de la imatge.

Un dels senyals que obliguen a estar alerta és que, a diferència de la tendència prèvia, l'última setmana s'ha incrementat el nombre d'ingressats per Covid als hospitals. En concret, els hospitalitzats han passat de 344 a 353, un augment per ara moderat però que assenyala que la millora s'ha frenat, mentre el nombre de malalts a l'UCI quasi no s'ha mogut, escassament passant dels 91 al 90. En cas de superar de nou els 100 crítics és quan el Govern imposaria el passaport Covid a la restauració i la cultura.

El risc de rebrot és un indicador que combina les dades sobre la incidència acumulada els anteriors 14 dies i la velocitat de propagació (si s'expandeix la pandèmia o es contrau, com és ara el cas), i els 100 punts marquen la frontera a partir de la qual es considera que el risc és alt. De les 42 comarques, 32 se situen per sota d'aquest llindar, i 10 el superen. Tot i això, cal tenir en compte que aquest indicador pateix ara cert biaix a causa de la festivitat del 12 d'octubre, ja que normalment es detecten menys casos els dies no laborables i, per tant, primer sembla que l'evolució