La peça 1 del cas Mercuri, a punt per a judici

És una de les principals de la macrocausa que investiga el presumpte cobrament de comissions a canvi d'adjudicació d'obra pública

L'exregidor popular Jordi Soriano figura com a principal acusat
L'exregidor popular Jordi Soriano figura com a principal acusat | Juanma Peláez
A.H.
09 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 14:17h
La peça 1 del cas Mercuri, una de les principals -juntament amb la 28, que investiga el contracte del servei de recollida de residus i neteja viària a Smatsa-, a punt per a judici. Es dirimiran responsabilitats per suposats delictes de suborn, blanqueig de capitals i tràfic d'influències. Aquest divendres ha tingut lloc la compareixença prèvia, en la qual les parts han ratificat els seus arguments.

D'aquesta manera, s'ha complert un tràmit més, previ a la vista oral, que serà amb jurat popular. Fiscalia il'acusació popular, exercida per la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, han ratificat la imputació per a tots els que figuren en la instrucció -una vintena de persones, entre elles l'exregidor del PP Jordi Soriano-. Mentre que les defenses han demanat el sobreseïment. Ara, restarà que la magistrada del Mercuri, Alejandra Llido, insti la presentació dels escrits d'acusació.

Soriano apareix com el principal responsable beneficiari en aquest peça, en l'auto la jutge hi trobava "indicis racionals" d'haver-se comès els delictes. A més, comptava, sempre segons l'escrit judicial, amb la col·laboració de la seva dona, Ana María Corbella, i la seva filla, Helena Soriano. S'haurien beneficiat dels contractes vinculats amb l'extensió feta a la concessionària del cementiri, Torra S.A., a través de l'assessorament a l'empresa per part de dues societats.

Aquesta operació hauria acabat amb ingressos als comptes corrents de la dona de Soriano i també de la filla, que era la propietària d'una de les companyies. A més, la jutgessa ha apuntat que Torra S.A. i Constresnius haurien fet transaccions amb empreses pantalla per complicar la detecció de les irregularitats, sempre amb Soriano com a nexe.

Manca d'espai
La compareixença s'ha celebrat a la Ciutat de la Justícia, a l'Hospitalet de Llobregat, ja que la sala de les dependències judicials de Sabadell no permetia garantir les mesures de seguretat sanitàries. El passat mes de febrer, la instructora del cas va suspendre la cita per no poder donar cabuda a la "multitud" de les parts convocades.