Sabadell demanarà a l'FMC que sigui acusació particular a la peça 25 del cas Mercuri

Una moció de la Crida amb els vots a favor d'ERC, Cs i Podem i les abstencions de PSC i Junts

05 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 21:41h
El ple del mes d'octubre de l'Ajuntament de Sabadell, celebrat aquest dimarts, ha acordat que es demani a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) que es personi com a acusació particular en la peça 25 del cas Mercuri -investiga una presumpta malversació de cabals públics a l'FMC, en la qual figura, entre d'altres, l'exalcalde Manuel Bustos-.

Una proposta que la portaveu de la Crida per Sabadell -formació que ha presentat la moció-, Nani Valero, ha justificat per ser "una de les grans ciutats" que integra l'associació i perquè la quota de soci que aporta és d'una mica més de 35.000 euros, per tant, "l'obligació de fiscalitzar" i protegir "la restitució" del dany causat.

A més, de "defensar els interessos generals dels municipis associats" i per ser una entitat supralocal que el 95% ve dels seus fons del sector públic, ha recalcat. Precisament, el regidor republicà, Raül Garcia-Barroso -un dels advocats de l'acusació popular de la macrocausa-, ha incidit en aquest fet: "Hi ha algú que presumptament ha malbaratat i si l'FMC hagués reclamat" facilitaria el procés i ha afegit, "és sentit comú. Si alguna persona li han sostret diners, el sentit comú diu que ho ha de reclamar".

Tot i el suport de Cs, el seu portaveu, Adrián Hernández, ha recordat que ja hi ha una Fiscalia que ho reclama i vetlla per l'interès públic i ha reprovat l'ús recurrent del cas Mercuri. El primer tinent d'alcaldessa, Pol Gibert, s'ha expressat en la mateixa línia i ha recalcat la tasca del ministeri públic que "preserva l'interès públic", segons va argumentar l'Audiència de Barcelona.

Causa reoberta
La motivació d'aquesta proposició ve marcada per la "sorpresa", tal com ho ha definit Valero, de l'arxivament de la peçael gener de 2020, per part del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona, i que després del recursos de Fiscalia i l'acusació popular en diverses peces del cas Mercuri, Sabadell Lliure de Corrupció, es va reobrir en considerar ens públic l'organització i, per tant, "poden ser objecte material del delicte de malversació".

Entre els investigats hi figura, a més de Bustos, la seva parella, Montse Costa, en qualitat d'assessora externa. Adolfo Moreno, exsecretari de l'FMC; José Antonio Cabanillas, director de la Fundació ACSAR; Xavier Amor, actual alcalde de Pineda de Mar i assessor de l'FMC en el moment dels fets, i Santiago Fontbona, exregidor d'Arenys de Mar i assessor extern de la federació.