Cessió de l'Artèxtil per 50 anys a la UAB

Aprovació inicial amb els vots favorables del PSC, Podem i Junts i les abstencions d'ERC, la Crida i Cs

La fàbrica Artèxtil
La fàbrica Artèxtil | Juanma Peláez
05 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 21:42h
El ple de l'Ajuntament de Sabadell, corresponent al mes d'octubre, celebrat aquest dimarts, ha acordat la cessió de l'Artèxtil, de propietat municipal, per 50 anys a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) perquè es desenvolupi el grau d'Infermeria el curs 2023-2024, tal com va manifestar el rector, Javier Lafuente, en el marc d'un Campus de Ciències de la Vida i la Salut.

Una decisió que s'ha votat amb els vots del socis del govern municipal, PSC i Podem, i el de Junts per Sabadell (JxS) i l'abstenció d'ERC, Cs i la Crida per Sabadell. Aquest acord suposa una aprovació inicial de l'alteració de la qualificació jurídica de la parcel·la perquè es pugui cedir a la UAB. El primer tinent d'alcaldessa, Pol Gibert, ha augurat que serà un "centre de coneixement potent", així com, "de formació de la salut i la vida". Ha avisat s'ha posat "una peça fonamental, però no en serà l’última". A més, suposarà comptar amb uns "2.000 estudiants", entre els futurs alumnes i els que ja arriben a la ciutat en l'actualitat.

Tot i la bona acollida d'aquests estudis, especialment des de la Crida i Cs s'han expressat dubtes, mentre que des d'ERC el seu portaveu, Gabriel Fernàndez, ha puntualitzat que "hi ha interrogants massa importants i no resolts", però ha subratllat que "no hi ha problema amb la finalitat de la proposta, perquè és interessant per a la ciutat". El líder de la formació taronja, Adrián Hernández, ha assenyalat que la inversió de l'espai l'assumirà l'Ajuntament, "quan és una necessitat en benefici de tot Catalunya i ho ha de pagar l'administració competent".

En aquest sentit, ha qualificat "de falta de respecte" no informar-ho en la prèvia, "perquè una cosa és cedir i l'altra cedir per entrar a viure" i ha continuat, "quan estem parlant de milions d'euros". També ha lamentat que no vagi acompanyat d'un estudi d'impacte de la mobilitat que suposarà la creació d'un grau d'Infermeria. La portaveu de la Crida, Nani Valero, ha criticat que no hi hagi una memòria i "motivació" dels "fets objectius" per fer aquesta cessió, a més, "sense avaluació econòmica, com es feia en altres èpoques del PSC". També ha carregat per no haver estudiat "altres usos" de la fàbrica. 

Signatura divendres
Està previst que aquest divendres se signi el protocol entre el consistori, Corporació Sanitària Parc Taulí, UAB i l'Escola Superior de Disseny (ESDi) per tal de configurar el campus en aquest emplaçament històric de la ciutat.