Una campanya evidencia la necessitat de controls periòdics a les dones trans treballadores sexuals

Adreçada a pisos, clubs i carretera de les comarques del Vallès Occidental i Oriental i el Bages

990_1431076801vih
990_1431076801vih | Vangardist
A.H.
18 de setembre del 2021
L’agrupació Prueba de Vihda, de la qual forma part Actuavallès, de Sabadell, ha llançat una campanya que evidencia la necessitat de controls periòdics de VIH i altres d’infecció de transmissió sexual (ITS)de les dones trans que es dediquen al treball sexual. Una iniciativa que duu per títol Cuida la teva salut sexual i que consistirà en la distribució d’una targeta/agenda que recorda sotmetre’s aquests exàmens.

També inclou consells com proves ràpides d’ITS, la profilaxis pro-exposició i post-exposició, entre d’altres. “Pretén ser instrument de prevenció en salut sexual adaptat a les característiques d’aquest col·lectiu”, ha subratllat l’entitat sabadellenca. El material, a més, es distribuirà des del Projecte Dona, una iniciativa d’acompanyament sanitari a les treballadores sexuals dels Vallesos i el Bages a punts on desenvolupen aquesta activitat com pisos, clubs i carretera.

La campanya ha recalcat la importància que aquestes dones es facin aquestes exploracions, especialment després de l’esclat de la Covid-19, ja que ha saturat els serveis i “s’ha reduït el nombre de cribratge asimptomàtic d’ITS”. Tenint en compte que, segons un informe publicat pel Ministeri de Sanitat (Mujeres trans con infección por el VIH), més de la meitat ha ajornat en alguna ocasió assistir a un centre sanitari, en un 44% per por a ser jutjades pels professionals i un 41% per manca de confiança en el sistema de salut.

Això, tal com ha apuntat Actuavallès, és un impacte directe “en la vulneració dels drets sexuals i reproductius, la violència institucional i la criminalització cap aquest col·lectiu”. L’any 2020, del total de dones trans que es van fer el test del VIH en les associacions de Prueba de Vihda, el 20% va donar positiu. Una xifra elevada en comparació amb dades, del mateix organisme, amb d’homes gais, bisexuals i altres homes que tenen sexe amb homes, en què la prevalença era d’un 3,2%.