Sabadell proposarà l'impuls d'un grup de treball intermunicipal per estudiar una «taxa Amazon»

També reclama la instal·lació de punts de distribució a la ciutat i una mobilitat interna més sostenible

Un repartidor de Glovo al centre de Barcelona.
Un repartidor de Glovo al centre de Barcelona.
14 de setembre del 2021
Actualitzat el 15 de setembre a les 7:38h
El ple del mes de setembre de Sabadell, celebrat aquest dimarts, ha acordat que des de la ciutat s'impulsi un grup de treball intermunicipal per estudiar l'aplicació d'una taxa Amazon, tal com vol fer l'Ajuntament de Barcelona per gravar el repartiment a domicili. La proposta de la Crida per Sabadell ha prosperat gràcies a l'aprovació d'ERC i les abstencions de PSC, Junts per Sabadell i Podem; Cs s'ha manifestat en contra.

La regidora dels cupaires, Anna Lara, ha justificat la inclusió d'altres localitats dels voltants, "perquè s'ha de parlar" amb aquestes i ha destacat el treball des de l'àmbit local, remarcant la importància del municipalisme i "Sabadell ha de tenir veu". Ha assenyalat que les plataformes de distribució han d'assumir "les conseqüències d'aquest fenomen", que ha motivat, segons ha enumerat, entre d'altres, el creixement de les emissions, la congestió circulatòria i la destrucció del petit comerç.

Lara, a més, ha apuntat que "els viatges interns a la ciutat es facin de forma sostenible" i en aquesta línia ha suggerit la instal·lació de punts centralitzats recollida. Ha expressat que és "complementària" a l'última milla. Precisament, sobre aquest fet el regidor de Cs, José Luis Fernández, ha recordat un estudi del RACC, en el qual els transportistes acceptarien punts de càrrega i descàrrega als barris

A més, ha determinat que "cal anar a augmentar l'eficiència", perquè, tal com ha dit, "el 50% dels vehicles de repartiment, van la meitat de buits. És a dir, transporten aire". Ha carregat contra la taxa, ja que "no resoldrà res". Una afirmació que ha compartit el portaveu de Junts, Lluís Matas, perquè va contra "el consumidor, el rider i el pobre autònom" i ha continuat, "no aconseguirem castigar Amazon, que genera molts llocs de treball a Sabadell, i ens pot agradar o no, però és així" i ha rematat: "Ha de pagar impostos, però a Europa". 

Una qüestió plantejada a l'Arc Metropolità
La regidora Regidora de Desenvolupament Urbà, Mar Molina, ha mencionat que aquesta problemàtica s'ha posat sobre la taula de la flamant Associació de Municipis de l'Arc Metropolità de Barcelona, perquè es "poden trobar remeis". Tot i valorar positivament la proposta dels anticapitalistes, ha comentat que "cal parlar abans d'altres mesures i solucions". 

El portaveu dels republicans, Gabriel Fernàndez, ha rememorat que en l'anterior mandat es van sancionar les elèctriques, "quan ens van dir que no es podria fer" i ha avisat que "ningú està dient que sigui fàcil", en referència a l'impuls d'una taxa d'aquest tipus. Per això, ha incidit en la necessitat de "la voluntat política"