Sabadell i San Sebastián de los Ballesteros, ciutats agermanades

El ple aprova una anhelada reivindicació de l'entitat local

L'alcaldessa de Sabadell i l'alcalde de San Sebastián de los Ballesteros
L'alcaldessa de Sabadell i l'alcalde de San Sebastián de los Ballesteros | Juanma Peláez
14 de setembre del 2021
Actualitzat el 15 de setembre a les 7:42h

Sabadell i la ciutat cordovesa de San Sebastián de los Ballesteross'han agermanat. Així ho ha fet oficial el ple municipal de setembre, el primer després de l'aturada del mes d'agost, celebrat aquest dimarts. Una oficialitat que l'alcaldessa, Marta Farrés, ja va avançar fa una mica més d'un any, en el sopar anual de l'entitat. 

Una cita a la qual va assistir el batlle de la localitat andalusa, Francisco Javier Maestre, i que ara respondrà el consistori amb un desplaçament aquest cap de setmana. Precisament, el president de l'entitat, Joaquín Lesmes, ha destacat la "il·lusió" i "satisfacció" amb la qual va marxar l'alcalde per una anhelada reivindicació. 

I és que Lesmes ha recordat que en el fulletó que difonen per les tradicionals romeries, en el de 1980, ja es va expressar la voluntat que fos possible aquest agermanament. I que l'any 2000 va fer nous passos, amb el bateig d'un carrer amb el nom de Sabadell al municipi cordovès, i el mateix va fer la capital vallesana, denominant un passeig al Parc Catalunya

Lesmes ha agraït que s'hagi fet aquest acte, posant l'accent en els 45 anys de la seva fundació. Ha garantit que l'organització seguirà treballant per difondre "la cultura i la cohesió social", repassant activitats com les ja mencionades romeries, presentacions de llibres, les Migas i el cocido andaluz, entre d'altres. 

El primer tinent d'alcaldessa, Pol Gibert, ha expressat la satisfacció per donar resposta aquesta llarga demanda i ha llançat un missatge d'esperança, perquè aquest agermanament vagi més enllà "d'una cooperació conjunta i participació mútua en festes tradicionals", estenent-se en l'àmbit esportiu, turisme, comercial i social, entre d'altres.

Agermanament amb Tornabous?
Des d'ERC i la Crida per Sabadell s'han qüestionat els motius que motiven aquesta acció com ara, "hi hagi un centenar de persones empadronades", han coincidit. El regidor republicà, Raül Garcia Barroso, ha criticat que es trenqui el criteri "d'elements de cooperació i denúncia política", tal com s'ha fet en els altres dos actes amistosos, l’Argub i Matagalpa. Per això, ha avançat que des de la formació es durà al mateix plenari un agermanament amb Tornabous, "dins del qual hi ha la pedania de El Tarròs", la vila natal del president de la Generalitat, Lluís Companys, assassinat pel franquisme.

Uns posicionaments que han motivat l'encreuament d'acusacions i retrets entre el govern municipal i Cs, per una banda, i ERC i la Crida, per una altra. Sigui com sigui, l'agermanament s'ha aprovat amb els vots a favor de tots els partits polítics.