Llum verd a la proposició de suport als afectats per Talidomida

La Junta de Portaveus l'ha aprovat per unanimitat

Redacció
27 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 9:51h
La Junta de Portaveus de Sabadell ha aprovat per unanimitat una proposició dels grups municipals del PSC, Unitat pel Canvi, ERC, Crida per Sabadell, CiU, Ciutadans, Guanyem i PP de suport a les persones afectades per la Talidomida. 

El text recorda que aquest medicament de la farmacèutica Grünenthal que van prendre moltes embarassades a tot l'estat entre els anys 1956 i 1963, va provocar malformacions en nadons. A l’estat espanyol una part de les persones afectades per aquest medicament es van organitzar fa 11 anys a través de l’Associació de Víctimes de la Talidomida a Espanya (AVITE). Segons aquest ens hi ha uns 3.000 afectats, dels quals encara sobreviuen al voltant de 500. Pel que fa a Catalunya hi ha 64 persones. 

L'any 2013, 186 persones afectades van demandar el laboratori que va patentar el medicament. El jutjat de primera instància els va donar la raó, i va condemnar al laboratori a indemnitzar una vintena dels afectats amb 20.000 euros per punt de discapacitat reconeguda. Grünenthal, però, va recórrer argumentant que el dany havia prescrit, donat que havia transcorregut el termini d’un any que la llei preveu per l’exercici d’aquest tipus d’accions i el Tribunal Superior de Madrid li va donar la raó i va anul·lar la indemnització l’any 2014. 

AVITE va presentar recurs i, justament el passat dimecres 23 de setembre, el Tribunal Suprem també ha resolt a favor de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid i rebutja la indemnització als afectats, considerant prescrits els danys. Ara AVITE vol elevar el cas al Tribunal Constitucional i al de Drets Humans d’Estrasburg. 

Amb tot plegat, els acords que ha adoptat la Junta de Portaveus són els següents:

PRIMER.- Declarar el suport de l’Ajuntament de Sabadell a les víctimes de la Talidomida, i en particular a l’Associació AVITE, que treballa en pro i a favor de les víctimes del fàrmac de l’Estat Espanyol. I col·laborar en la sensibilització de la població sobre la realitat de les persones afectades per la Talidomida. 

SEGON.- Instar a Grünenthal Pharma per a què les víctimes de la Talidomida espanyoles rebin el mateix tracte que han rebut les víctimes en altres països, com per exemple Alemanya. I, conseqüentment, assumeixin les indemnitzacions que corresponguin per a les víctimes del medicament. 

TERCER.- Reclamar al Govern espanyol que d’una vegada per totes es digni a aprovar un Reial Decret per tal d’obligar a la farmacèutica alemanya Grünenthal a indemnitzar els afectats, o ho faci el mateix Estat Espanyol com a responsable subsidiari. 

QUART.- Instar el Govern espanyol a considerar i implantar les peticions d’AVITE particularment pel que fa a les mesures específiques de caràcter social i sanitari que promou AVITE i que inclouen la creació de procediments per identificar els afectats i, també, l’accés als recursos mèdics, psicològics i socials que s’escaiguin per a garantir la qualitat de vida, supervivència, independència i dignitat dels afectats. 

CINQUÈ.- Traslladar els següents acords al President del Govern Espanyol, a la farmacèutica Grünenthal i a l’associació AVITE.