Diverses Diades sobre el mateix escenari del Parc Catalunya

ERC, Junts i la Crida, amb diverses entitats independentistes, es desmarquen del manifest institucional, a la vegada, l'ANC ho fa també de "l'aternatiu"

L'acte institucional d'enguany al Parc Catalunya
L'acte institucional d'enguany al Parc Catalunya | Juanma Peláez
11 de setembre del 2021
Actualitzat el 13 de setembre a les 20:00h

Com cada any, el segon en pandèmia, la celebració institucional de la Diada de Catalunya a Sabadell ha estat al pont del Parc Catalunya, on les diferents entitats han fet la tradicional ofrena floral. Enguany, però, sobre aquest mateix escenari s'han desenvolupat dues Diades més

Per una banda, ERC, Junts per Sabadell i la Crida per Sabadell -juntament amb els regidors de Cs no han estat físicament en l'acte protocol·lari-, amb la Gent de la Plaça, el Consell Local per la República i Òmnium Cultural, perquè no comparteixen el manifest de l'acte oficial i n'han elaborat un "d'alternatiu". A la vegada, l'Assemblea Nacional de Catalunya - Sabadell per la Independència s'ha desmarcat d'ambdòs.

 


Aquest 2021 ha tornat la música a la cita convocada per l'Ajuntament de Sabadell, de la mà la coral “La Carena”, de la Unió Excursionista de Sabadell, que ha interpretat, entre d'altres, El Cant de la Senyera i Els Segadors. I s'ha reivindicat "la pluralitat" i la "diversitat d' orígens i maneres de pensar" de la societat, però "tots formem part d'aquest país que estimem, i pel qual també lluitem", ha resat el manifest i ha instat des d'aquestes "diferències" a "construir un camí comú"

L'alcaldessa i els regidors de Sabadell Foto: Juanma Peláez


Ha reclamat la "defensa de la nostra cultura i llengua". "L'11 de setembre vol dir orgull de país, reivindicació i afecte. I significa també, drets i llibertats per a tots els catalanes i les catalanes" i "així ho entenem les persones que ens apleguem en l’ofrena floral, pensem com pensem i parlem com parlem, ens uneix l’amor per Catalunya", ha rematat. 

"Menyspreu institucional a la situació de repressió"
En el manifest "alternatiu", tal com l'han definit, s'ha justificat la lectura a banda, perquè el contingut de l'oficial "és un menyspreu institucional a la situació de repressió" i ha definit el PSC "un dels actors" de la mateixa, recordant, entre d'altres vivències a la ciutat, la retirada de la pancarta dels presos polítics del balcó del consistori. Així com per "obviar" que des del govern espanyol es vol donar "una visió excloent de la societat, negant l'existència d'un conflicte". 

Els partits polítics i les organitzacions independentistes en la lectura del manifest "alternatiu" Foto: Juanma Peláez


En aquest sentit, s'ha apuntat per "l'autodeterminació i l'amnistia" com "el millor camí per enfocar una sortida" i si no és així "és no estar al costat de la gent" i ignorar "el 80% de la població que defensa un referèndum". En el text, s'ha reiterat que "l'amnistia i l'autodeterminació com a úniques vies possibles per engegar un procés de reconeixement de conflicte polític" i "com única solució per posar fi a la injusta situació de condemnats acusats i exiliats". 

 

L'ANC local es desmarca del manifest "alternatiu"   
Precisament, l'ANC en aquest punt, tal com ha precisat la seva presidenta, Neus Alsina, s'ha mostrat discordant, "no és la única via", ha expressat, però sense la voluntat de "trencar l'independentisme" i assegurant que "ens agrada molt i seria ideal, però no es produirà mai". Per això, ha subratllat "el 52%" de vots independentistes a les eleccions del passat 14 de febrer i que "el referèndum ja es va fer l'1-O" i ha afegit, "la via unilateral és legítima". 

Manifest Institucional de la Diada de Catalunya 2021 de Sabadell by Naciodigital on Scribd

Manifest "alternatiu" de la Diada de Catalunya 2021 de Sabadell by Naciodigital on Scribd