Sabadell estudiarà la implantació de permisos de menstruació a les treballadores municipals

La moció d'ERC suggereix fins a un màxim de 84 hores anuals

L'Ajuntament de Sabadell
L'Ajuntament de Sabadell | Juanma Peláez
A.H.
09 de setembre del 2021
Actualitzat a les 20:28h
La Junta de Portaveus de Sabadell, celebrada aquest dijous, ha aprovat per unanimitat que s'estudiï la implantació d'un permís de menstruació per a les treballadores municipals. La moció, presentada per ERC, busca reduir les desigualtats de gènere i "evitar un motiu més de discriminació laboral". 

En el text, els republicans han suggerit "almenys set hores mensuals" i que es "vehiculi" un acord perquè arribin a ser "fins a 84 anuals". A més, ha reclamat que es dugui a la propera mesa de negociació col·lectiva perquè es faci efectiu en un termini de sis mesos. Així com s'avaluï la possibilitat d'incorporar-ho com a clàusula social en els concursos del consistori.

La proposta ha justificat aquest nombre d'hores, en cas de ser necessari, perquè "té una conseqüència positiva en relació amb la reducció de les desigualtats i trenca tabús vinculats amb la menstruació" i, a més, "permet seguir avançant en la fi" de les diferències entre home i dona en l'àmbit laboral. 

La moció ha recordat que en països asiàtics com el Japó, Corea de Sud i Taiwan, entre d'altres, "porten la capdavantera en aquesta temàtica" i les seves funcionàries fa anys que gaudeixen d'aquest permís en diferents formats.  

Girona, el precedent
Tot i ser una iniciativa novedosa, no és la primera que es duu a terme a Catalunya. L'Ajuntament de Girona és el pioner en aquest àmbit, ja que en el ple del passat mes de juny va aprovar aquest permís. Són vuit hores al mes que disposen les treballadores i que hauran de recuperar en un termini màxim de tres mesos.