Una cinquantena d'entitats de cultura popular clamen contra el «menyspreu» de l'Ajuntament en el disseny de la FM

Asseguren que, a poques hores que arrenqui oficialment, no hi tenen protocol Covid

La comitiva direcció la plaça Sant Roc
La comitiva direcció la plaça Sant Roc | Juanma Peláez
02 de setembre del 2021
Actualitzat el 03 de setembre a les 0:14h
Una cinquantena d'entitats de cultura popular de Sabadell han dit “prou” i han clamtat contra el "menyspreu" de l'Ajuntament en el disseny de la Festa Major, que arrenca aquest divendres amb el tradicional pregó, però que des d’aquest dijous ja han començat a dur-se a terme algunes activitats.

En un acte a Fira Sabadell i que ha seguit amb una cercavila de grallers i gegants de protesta fins a la plaça Sant Roc, que s'ha omplert, han carregat contra el consistori per haver donat "informacions parcials" i que fruit d'això ha motivat aquesta queixa i "si tots haguéssim tingut la mateixa, no hauríem esclatat". 
 

Els membres de les entitats de la cultura popular Foto: Juanma Peláez


"Les restriccions de la Covid han estat l'excusa per organitzar una Festa Major a mig gas" i ho han evidenciat amb la venda d'entrades "insuficients per donar demanda a la ciutadania" i, per extensió, han continuat, "menysprear la tasca de les entitats".

A més, i a poques hores que es doni el tret de sortida a quatre dies festius, "no hi ha protocol Covid per a les entitats de la cultura popular. L'únic que ens han dit és dur mascareta" i han recalcat que "hi haurà gairebé 600 persones" al recinte, i sense comptar amb el públic. 

Impediments amb Cultura
La polèmica que acompanya la tornada de la Festa Major sembla que no acaba, aquests col·lectius han recriminat que se’ls ha “posat filtres per poder relacionar-nos amb els tècnics, que són els que tenen poder decisiu”. Ha precisat “canvis constants” de les condicions, les localitzacions, els formats i l’escaleta, quan la decisió d’instal·lar-los a Fira Sabadell estava feta “des de feia mesos”.
 

Dues de les figures que han desfilat pels carrers Foto: Juanma Peláez


Una reacció arran del disseny del programari que de des l’Ajuntament s'ha volgut prioritzar la salut de la ciutadania i ha evitat les propostes multitudinàries. Tot i la situació epidemiològica, els representants de les entitats han assegurat que la queixa “va més enllà del moment en el qual ens trobem”, perquè les mesures s’apliquen “segons qui munti l’activitat” i han apuntat contra “el modus operandi de Cultura”. Han recordat que en les setmanes posteriors a la Festa Major es duran a terme activitats culturals, amb el suport municipal, en les quals “no s’aplicaran les mesures reactives” actuals.
 

Música i ball per protestar fins a l'Ajuntament Foto: Juanma Peláez


Manca de consens i més veu
Les associacions han recriminat una manca de consens en l’elaboració d’aquests dies festius i les “incongruències” amb celebracions com a la localitat veïna de Sant Quirze, “i sota la mateixa normativa establerta pel Procicat”. Així mateix, han reivindicat i que el consistori “vetlli per totes les entitats de cultura popular de la mateixa manera”. Unes peticions que esperen es debatin en una reunió amb l'administració que s'ha fixat per al 20 de setembre, després de diversos ajornaments.