El Parc Agrari recupera la producció vinícola de la verema de 2019

S'estima recollir entre cinc i sis tones de raïm fins als primers dies de setembre

La recollida de raïm al Parc Agrari
La recollida de raïm al Parc Agrari | Albert Hernàndez
30 d'agost del 2021
Actualitzat a la 13:27h
Les vinyes del Parc Agrari de Sabadell recuperaran la producció vinícola de la verema de 2019, després que l'any passat caigués al voltant d'un 60%. Tal com ha explicat l'alcaldessa de la ciutat, Marta Farrés, i ha indicat que enguany, i com a novetat, serà el primer etiquetat amb elaboració 100% ecològica

Farrés ha detallat que l'any passat un fong, sorgit per les nombroses pluges, va afectar el cultiu del raïm. Aquest 2021, en canvi, tal com ha dit el membre de la cooperativa L'Olivera -gestiona el terreny i elabora el vi-, Bernat Martí, "ha plogut poc i això és bo" i ha afegit "estem contents amb la collita", malgrat hi hagin "grans petits", perquè "es nota amb el pes i fa menys vi". Per això, ha precisat que tenir "un suport de gota a gota estaria molt bé" per fer front a situacions d'aquestes.  
 

La gestió i recollida del raïm que fa L'Olivera Foto: Albert Hernàndez


Ha estimat que de la finca de Can Gambús en sortiran entre cinc i sis tones d'aquesta fruita. Una quantitat repartida entre les varietats de xarel·lo, chardonnay, garnatxa i merlot. Encara que també una mostra "anecdòtica" de monestrell. La verema va arrencar fa uns dies i ha calculat que fins als primers dies de setembre seguiran amb la recollida i finalment es pugui elaborar el vi Arraona, després que passés a denominar-se així el 2017.

Martí ha celebrat la recuperació de la producció, però ha matisat que "hi ha pressió de la fauna, ocells i porcs senglars", ja que amb "els boscos secs, busquen fruita". De fet, la recolecta de la varietat chardonnay va començar per la visita d'aquests animals al Parc Agrari.

Projecte social amb visió agrícola periurbana
L'elaboració del vi Arraona que surt de les vinyes sabadellenques compta amb un projecte social al darrere. "Un win-win en tots els aspectes", segons ho ha descrit Martí. D'una banda, "donem valor a la part agrícola, del que li diem a la zona periurbana" i, de l'altra, ho fan amb "persones amb dificultats".

Ha posat en valor que ciutats, amb indústria i urbanitzades, que encara tenen parts agrícoles "puguin recuperar" aquest espai i des de L'Olivera és fa "una feina de resistència i militància" i és que, tal com ha recordat, "si no hi és, hi ha el risc que amb un llumí es cremi". Al Parc Agrari hi treballen sis persones i tres monitors.