Carme Forcadell, nomenada presidenta del Parlament

L'exregidora sabadellenca assumeix avui càrrec després de ser proposada per ERC | Ha comptat amb el suport de 77 diputats de la cambra

Carme Forcadell, nova presidenta del Parlament
Carme Forcadell, nova presidenta del Parlament | Adrià Costa
Nació Sabadell
26 d'octubre del 2015
Actualitzat a la 13:29h

L'exregidora sabadellenca i expresidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, ha estat elegita presidenta del Parlament de Catalunya. Forcadell ha comptat amb el suport de 77 diputats que hi han votat a favor, per davant de 57 vots en blanc i un vot nul.

Qui és Carme Forcadell?

Mestra i lingüista de professió, va néixer a Xerta (Baix Ebre) l’any 1956. El seu salt a la política activa va ser l’any 2003, quan va assumir el càrrec de regidora d’ERC a l’Ajuntament de Sabadell, on va exercir com a tal fins l’any 2007. La seva notorietat política, però, no va arribar fins l’any 2012, quan va ser nomenada presidenta de l’ANC.
 
Precisament, després de la manifestació multitudinària de l’11 de setembre de 2012, Forcadell va arribar al Parlament, on la va rebre la seva antecessora en el càrrec, Núria de Gispert. El seu impuls va seguir amb les mobilitzacions que l’ANC va dur a terme juntament amb Òmnium Cultural, entre elles la cadena humana de l’any 2013 o la Ve Baixa de 2014.
 
Al maig de 2015 va deixar el càrrec de l’ANC, cedint el relleu a Jordi Sànchez, i poc després es va integrar a la llista de Junts pel Sí com a independent, en aquest cas com a número 2, per darrera del cap de llista, Raül Romeva. ERC va proposar-la com a presidenta del Parlament per part de Junts pel Sí, opció que la CUP va veure amb bons ulls, tot i l’oposició de la resta de partits, que no veuen bé que una persona amb un marcat caràcter independentista assumeixi la presidència de la cambra.
 
Pel record queden expressions, com la de “President, posi les urnes!”, que va adreçar a Artur Mas amb la vista posada a la consulta convertida en procés participatiu del 9 de novembre de 2014, o l’emoció que va expressar després de la cadena humana de 2013.