Els accidents laborals creixen més d'un 25% al Vallès Occidental

Dels 4.051 registrats el primer semestre de l’any passat es passa als 5.119 durant el mateix període de 2021

Treballadors del sector de la construcció
Treballadors del sector de la construcció | Gala Espín
M.R.
19 d'agost del 2021
Els accidents laborals al Vallès Occidental han crescut més d'un 25% durant el primer semestre de 2021 respecte al mateix període de l’any anterior. D’aquesta manera, si als primers sis mesos de 2020 es van registrar 4.501 incidents, entre gener i el juliol passat la xifra ha augmentat fins als 5.119 casos. Així ho recullen les dades publicades en l’informe de l'Observatori del Treball i Model Productiu de la Generalitat de Catalunya.

En declaracions a Ràdio Sabadell, la responsable de Salut laboral de CCOO de Catalunya Mònica Pérez, assenyala com a principal factor d’aquest augment de l’accidentalitat a la precarietat de les condicions de treball “amb una temporalitat i una subcontractació molt característiques del nostre mercat laboral”. Pérez destaca que les dades del juliol reflecteixen que el 87% dels contractes són temporals.

El sindicat afegeix que la reactivació econòmica “no és suficient” per les condicions en les quals s’està produint i que és “nociva per la salut dels treballadors”, sobretot per als autònoms, dels que destaca l’augment d’accidents greus en un 75,6%. Pérez incideix en la “fragilitat” d’aquest col·lectiu pel que fa a la protecció de la seva salut recordant que “la llei de prevenció no els està incorporant de manera suficient. D'alguna manera, els ignora, perquè s'entén que, normativament, en poder contractar amb el client que ells escullen, li poden posar les seves pròpies normes preventives. Però això no és cert”.

Respecte als falsos autònoms i la subcontractació, Pérez creu que les responsabilitats preventives es dilueixen i encara hi ha més desprotecció. Els accidents de treball que acaben en baixa s’ha incrementat un 30,88% en dones i un 14,75% en homes. Davant l’increment de l’accidentalitat laboral durant el primer semestre que mostren les dades, el sindicat reclama mesures com polítiques públiques i empresarials d'ocupació de qualitat, canvis normatius, i un augment de les inspeccions de treball. Fins al juny, Catalunya ha registrat un total de 94.357 accidents laborals, un 10.04% més respecte al mateix període de l’any anterior.