Polèmica per «l'error» de la programació de la Festa Major de Sabadell

Partits polítics i els veïns de Gràcia, per ubicar les Barraques al barri, carreguen contra el consistori per no informar-los

La darrera Festa Major, la del 2019
La darrera Festa Major, la del 2019 | Juanma Peláez
15 d'agost del 2021
Actualitzat a les 19:29h
Quan manquen més de dues setmanes per a la celebració de la Festa Major de Sabadell s’ha desfermat la polèmica. Tot plegat, perquè un “error”, segons ha precisat l’Ajuntament, s’ha publicat el programa d’activitats del 3 al 6 de setembre i això ha motivat les queixes de partits polítics i l’Agrupació de Veïns de Gràcia (AVG), ja que les Barraques les han situat a la plaça del Treball i ha generat un encreuament d’acusacions i aclariments d’una i altra banda a través de les xarxes socials.

L’agenda cultural revelava una de les grans incògnites de l’estiu: si hi hauria Festa Major o no, després que l’alcaldessa, Marta Farrés, insistís i traslladés la decisió a finals d’aquest mes, condicionada a l’evolució de la pandèmia, i ho feia amb el nom d’artistes en cartell com Mishima, Beth, Dàmaris Gelabert i Nel·lo C, entre d’altres, i cites com el castell de focs.
 

El castell de focs de Festa Major de Sabadell. Foto: Juanma Peláez


Un “error”, tal com ha informat el consistori, que ha provocat que es conegués l’agenda i ha remarcat que aquesta “no és definitiva ni oficial” i no està “confirmada”. Ha recordat que, tal com es va dir al juliol, “la celebració o no” es prendrà a finals d’agost“ en funció de com evolucioni” la incidència de la Covid-19.

Per això, quan es prengui una decisió, “es comunicarà als grups municipals i a la ciutadania”. A la vegada, s’acabaran de tancar els continguts i detalls de la celebració, també segons les circumstàncies sanitàries i aleshores, sí es publicarà el programa oficial.

Explicacions insatisfactòries
Els primers en carregar contra l'Ajuntament, i destapar un altre dels enigmes de la Festa Major, ha estat l'AVG. L'entitat veïnal ha denunciat que s'havia decidit instal·lar les Barraques a la plaça del Treball, "l'enéssim menyspreu", ha resat en un comunicat, recordant que el barri havia patit durant anys la Zona Hermètica i que encara s'estava en pandèmia. Una mesura "sense consultar" amb el veïnat, ha assenyalat. 

"Una cacicada pròpia d'un règim autoritari", ha qualificat l'AVG i més, tal com ha precisat, quan no se'ls ha permès organitzar activitats en aquest emplaçament de Gràcia per a la Festa Major del barri, que es duu a terme una setmana després de la de la ciutat. 

A partir d'aquí, s'han generats atacs, retrets i justificacions d'una i altra banda. Des del compte de Twitter de Barraques Sabadell - Comissió de Festes Populars de Sabadell s'ha explicat que "tot està a l'aire", però que "a tres setmanes vista" s'ha de treballar "en algun supòsit" i ha garantit que no suposaria "aglomeracions". I s'ha detallat tot el procediment fins que es posa sobre la taula la plaça del Treball, que "es veu amb bon ulls" per part de l'administració local. Inicialment, va ser Fira Sabadell, però l'esclat de la cinquena onada ho va descartar. Posteriorment, va sonar el Parc Catalunya, el Vapor Turull i el pati de l'Escola Torreguitart.  
  El portaveu d'ERC, Gabriel Fernàndez, s'ha queixat, a través de diverses piulades, que s'assabentés a través de la premsa i "sense donar informació" als grups municipals. El regidor de Cs, José Luis Fernández, ha desconfiat que la programació no estigui "tancada", perquè comporta un compromís amb els artistes en tancar dates i, per tant, "hi ha hagut voluntat de no donar informació dels diferents escenaris envers la pandemia ni els criteris que es faran servir per modificar el programa" i "falta de transparència". 

Per últim, el regidor de Cultura, Carles de la Rosa, ha provat de replicar tothom i ha insistit en el fet que no hi ha res definitiu. A més, ha matisat que "no s'han programat Barraques" per aquesta edició i ha afegit, allò que hi ha preparat té "molt poc impacte per a l’entorn".