Acord de govern a quatre

UpC, ERC, Crida i Guanyem tanquen un pacte de programa per a la resta del mandat | L’aprovació final es farà per assemblea i es materialitzarà al llarg d’aquesta setmana

Nació Sabadell
26 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 16:02h
Marisol Martínez, Juli Fernàndez, Joan Berlanga i Maties Serracant, en la investidura
Marisol Martínez, Juli Fernàndez, Joan Berlanga i Maties Serracant, en la investidura | Juanma Peláez

Marisol Martínez, Juli Fernàndez, Joan Berlanga i Maties Serracant, en la investidura. Foto: Juanma Peláez

 
Unitat pel Canvi (UpC), ERC, la Crida per Sabadell i Guanyem Sabadell han tancat un acord de programa per a la resta del mandat. L’acord es va llimar divendres, després de setmanes de converses i que donaran pas a un govern amb 14 regidors de 27 i, per tant, amb majoria absoluta al ple municipal.
 
Després de comptar amb els sis regidors d’UpC i Guanyem per tirar endavant la investidura de l’alcalde el passat 13 de juny, ERC i la Crida han aconseguit tancar un acord per garantir un govern fort amb quatre formacions que els permeten sumar un total de 14 regidors. Segons ha pogut saber Nació Sabadell, no es tracta d’un acord de govern estricte, sinó d’un acord sobre un programa, que té l’aprovació dels nuclis negociadors, i que compta amb el suport de les forces que el subscriuen.
 
El document és el resultat d’una llarga negociació, amb esmenes i matisos que han aportat totes les parts, i estableix les bases per seguir amb el mandat iniciat al juny, pendent de la ratificació per part de les respectives assemblees. No obstant, no es preveu tocar ni una coma d’aquest acord, donat que és fruit d’un ampli procés i que compta amb el consens total de les parts negociadores.
 
El motiu és que l’acord estableix el cartipàs, la visualització de les diferents forces dintre del govern i l’organització de les àrees, així com qui serà tinent d’alcalde i qui hi haurà a sota de cada àrea. Així, no es tracta de cap esbós, i entre d’altres deixa totalment dibuixada la nova organització municipal, mantenint algunes carteres importants tal i com estan ara però amb un canvi substancial per a fer un repartiment equitatiu entre els representants de les quatre forces.
 
Juli Fernàndez, alcalde fins el 2017
 
L’acord també estableix que Juli Fernàndez seguirà sent alcalde de Sabadell fins el juny de 2017, tal i com es va aprovar en les negociacions per a garantir la investidura i donar el tret de sortida a la nova etapa. Quan s’estiguin exhaurint aquests dos anys, es negociarà sobre qui ha de recaure l’alcaldia la resta del mandat.
 
Recordem que inicialment, el pacte de govern entre ERC i la Crida establia un repartiment de l’alcaldia entre Juli Fernàndez i Maties Serracant de dos anys cada un, però inicialment, quan UpC entrava a les travesses, també s’havia parlat d’una alcaldia rotatòria a tres. Amb la nova situació, ara caldrà estudiar si en la segona meitat del mandat l’alcaldia es reparteix o l’assumeix una sola persona.
 
Un calendari intens
 
La previsió, i si res no es torça a darrera hora, és que aquest dilluns es faci oficial l’acord, que les fonts consultades per Nació Sabadell remarquen que encara ha de ratificar-se en assemblees. La previsió és que aquest dijous el govern quedi representat al ple, i per darrer cop, amb només vuit regidors (ERC i Crida), mentre que en els propers dies es faria l’acte oficial per integrar les quatre forces dintre d’un sol executiu.
 
L’acord deixa, doncs, fora del govern quatre forces: el PSC, que compta amb cinc regidors; CiU, que en té quatre; Ciutadans, que compta amb tres; i el PP, que representa Esteban Gesa. Tots ells sumen 13 regidors dels 27 representants del ple municipal.