Desallotjament exprés d'un bloc de pisos a Barberà per «perill imminent per a la seguretat»

Feia tres setmanes que la vuitantena d'habitatges no tenien llum

Una dotació de la Policia Local i els Mossos han acordonat l'edifici
Una dotació de la Policia Local i els Mossos han acordonat l'edifici | Albert Hernàndez
M.R.
04 d'agost del 2021
Actualitzat a les 19:20h
Els veïns de l'edifici ubicat al número 213 de la Ronda Santa Maria -una desena de plantes-, a Barberà del Vallès, han rebut aquest dimecres al matí la notificació de clausura i desallotjament immediat del bloc per "perill imminent per a la seguretat" i disposen de 24 hores per retirar les seves pertinences. Així els ho ha notificat un ampli dispositiu de Mossos d'Esquadra i Policia Local que s'ha desplegat al voltant de l'immoble. 

El consistori ha anunciat que tancarà el bloc de pisos per fer-hi obres de millora. Aquesta mesura ve donada pels diversos informes tècnics sobre el mal estat de l’edifici, però sobretot pel "ràpid deteriorament" de la instal·lació elèctrica a causa de la seva manipulació. De fet, des del passat 14 de juliol, roman sense llum pel tall del subministrament per part de la companyia.
 

Un vehicle dels Mossos a l'edifici que s'ha desallotjat Foto: Albert Hernàndez


I és que "els diversos intents d’obtenir l’energia de manera il·lícita" han provocat aquest empitjorament i que suposa un perill per als seus habitants. A més de la instal·lació elèctrica, l'immoble també es va quedar sense aigua el passat mes de maig per un incendi al pàrquing, tal com ha recordat el primer tinent d’alcaldia, Daniel González. Es va haver de tallar el subministrament per evitar inundacions per l’escalfament de les canonades pel foc. Durant l’actuació dels Bombers per sufocar l’incendi cap de les persones que hi vivien va abandonar el seu domicili, ha apuntat.

Reubicació de les famílies
L'Ajuntament de Barberà del Vallès està intentant reubicar temporalment a les famílies en situació de vulnerabilitat. Segons González, els reallotjaments s’estan fent de manera individualitzada i no general. Ha assegurat que els Serveis Socials “han reubicat un 40% dels casos en edificis alternatius”. Dels 81 pisos habitats que té constància l'administració local, 71 ho estaven de manera il·legal, cosa que representa una mica més del 85%.

A part de reallotjament, el consistori també ha ofert la cessió temporal dels animals domèstics a protectores en cas de no poder fer-se càrrec de les seves mascotes i el lloguer de trasters per guardar els béns personals durant tot el procés de mudança.