S’inicien les obres de la primera passarel·la penjant sobre el riu Ripoll a Barberà

El pont per a vianants connectarà el castell de Barberà amb el nucli urbà i estarà acabat en quatre mesos

Muntatge de l'aspecte de la futura passarel·la
Muntatge de l'aspecte de la futura passarel·la | AMB
M.R.
07 d'agost del 2021
L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha iniciat els treballs per construir la primera passarel·la penjant per travessar el riu Ripoll a Barberà del Vallès. El pont serà només per a vianants i permetrà anar del nucli urbà i el Molí Vermell al castell de Barberà sense haver de creuar el riu per vies amb circulació de vehicles. A més, tindrà una accessibilitat completa, ja que disposarà de rampes d'accés.

Dos pilars de nou metres d'alçada sostindran tota l'estructura i serviran de suport dels dos cables d'acer que s'ancoraran al terreny mitjançant blocs de formigó. D'aquests cables principals en penjaran uns de secundaris que aguantaran el tauler de la passarel·la, que també serà d'acer, estarà recobert de fusta i s'ubicarà a 5 metres d'alçada del riu, amb unes mides de 84 metres de longitud i dos d'amplada.

A més, està previst enfortir l'estructura amb un cable sota el tauler perquè sigui resistent davant episodis meteorològics extrems com el vent o les tempestes i disminuir les possibles vibracions. Aquestes mesures s'han pres d'acord amb un estudi previ del comportament històric del riu per protegir la nova infraestructura de possibles crescudes i inundacions davant les pluges torrencials.

En el cas del riu Ripoll, per estadística, cada segle es produeix un desbordament que fa pujar 3,5 metres el nivell de l'aigua. Per aquest motiu, la passarel·la s'ha construït un metre i vuitanta centímetres més amunt.

475.000 euros i quatre mesos d'obres
L'estructura incorporarà bancs i plantes arbustives als accessos al pont i al camí del riu, que tindrà una cuneta vegetal per canalitzar l'aigua de la pluja i evitar la seva erosió. Amb un cost de 475.000 euros, la construcció està prevista que s'acabi en quatre mesos.