La justícia obliga a restituir al seu lloc a l'Ajuntament de Sabadell la funcionària que va denunciar assetjament el 2015

La no presentació d'un recurs del consistori aixeca sospites d'ERC i la Crida que estudiaran accions legals

L'Ajuntament de Sabadell
L'Ajuntament de Sabadell | Juanma Peláez
31 de juliol del 2021
El jutjat contenciós administratiu número 13 de Barcelona ha obligat a l'Ajuntament de Sabadell a restituir al seu lloc com a cap del servei de Planificació Urbanística, Maite Morao, posició de la qual va ser rellevada a finals de 2015, i que neix d'una denúncia presentada als jutjats de Sabadell per suposat assetjament arran d'unes presumptes represàlies després que es va oposar a cedir una part de Can Balsach a El Tallaret. 

Així ho ha explicat el regidor d'ERC, Raul Garcia Barroso, assenyalant que en la resolució s'ha indicat una "falta de motivació" per rellevar Morao. El republicà ha explicat que, a més, també s'ha fixat recompensar-la a l'ordre de 880 euros mensuals des de l'any 2015 -uns 70.000 euros- i sumant d'altres despeses, pot ascendir al voltant dels 100.000 euros, ha calculat. 

Garcia Barroso ha recordat que "l'expedient municipal va donar el vistiplau" al canvi de lloc de treball de la funcionària i també "els serveis jurídics van defensar la legalitat com passa sempre que hi ha un canvi de govern", perquè, tal com ha remarcat, "els caps de servei són de lliure designació, és a dir, el polític" escull aquella figura. 

El regidor ha lamentat que davant aquest escenari, l'Ajuntament de Sabadell no ha recorregut el dictamen -va vèncer el passat 26 de juliol-, perquè des l'administració, segons ha precisat, s'ha donat per vàlida la justificació d'una "falta de motivació" en el relleu laboral de Morao, i més quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar la denúncia inicial

Sospites d'ERC i la Crida
Per a Garcia Barroso aquesta decisió d'acceptar la sentència, tenint recorregut, "amaga un interès polític". La portaveu de la Crida per Sabadell, Nani Valero, ha apuntat cap al primer tinent d'alcaldessa, Pol Gibert, en saber que "no ha donat la instrucció" per arribar fins al final en l'àmbit judicial, quan sí es fa "en tots els casos jurídics" del consistori, ha dit i ha qüestionat, "per què en aquest cas no. Quin interès hi ha al darrere?". 

A més, ha avisat que suposa crear un precedent sobre "la immobilitat des llocs de treball de lliure designació" i pot anar en contra "dels interessos de la ciutat" i per això, ha manifestat que s'estudiarà, un cop rebin l'informe dels serveis jurídics que han reclamat en diverses ocasions, "si interposar una demanda per un possible delicte de prevaricació". 

"Interessos de partit per sobre de l'Ajuntament"
Gibert ha carregat contra les dues formacions per voler "fer servir recursos públics per defensar actuacions de regidors de les seves formacions que han estat condemnats pels tribunals" i ha continuat, "i volen que ho fem en contra del criteri dels propis serveis jurídics" de l'administració local. "Això sí que és posar els interessos dels partits per sobre de l'Ajuntament i ratlla la prevaricació", ha reblat.

El primer tinent d'alcaldessa, que ha garantit que republicans i cupaires ja disposen de l'informe jurídic en qüestió, ha advertit que "no creuarà aquesta ratlla per moltes amenaces de la Crida o d'ERC" i ha comentat que "la gestió de recursos humans" dels cupaires "ja els hi ha portat més d'un ensurt", en al·lusió al cas de Valero, duta a terme per un sindicat a l'Oficina Antifrau i l'afer Morao. "Haurien de reflexionar i no voler que tots els saballedencs/ques paguin les seves males pràctiques", ha finalitzat.