L’acusació popular afegeix dos anys més a les penes per a sis excàrrecs de Sabadell pels abocaments a Can Xupa

Considera un possible delicte ambiental i comparteix la resta d’acusacions de Fiscalia davant l’obertura de judici

Els jutjats de Sabadell
Els jutjats de Sabadell | ACN
29 de juliol del 2021
Actualitzat a les 17:21h
La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, l’acusació popular en diverses peces del cas Mercuri, ha afegit dos anys més a les penes per als sis excàrrecs públics de Sabadell en la peça 6 de la macrocausa, que investiga els abocaments a la finca de Can Xupa, en considerar que podria haver-hi un delicte mediambiental continuat. A més, d’una multa de 100 euros diaris durant 14 mesos.  

En un comunicat, la Plataforma ho ha justificat per ser un sòl “no urbanitzable de valor afegit del Pla General Municipal d’Ordenació de Sabadell; de zona d’interès ecològic pel Pla Especial de Protecció del Patrimoni i espai de protecció especial d’interès natural i agrari pel Pla Territorial Metropolità de Barcelona”.

D’aquesta manera, han sumat dos anys més a cadascun dels sis investigats i s'alineen, a més, amb Fiscalia en la sol·licitud de les acusacions, a petició del jutjat d’instrucció número 1 de Sabadell, que instrueix el cas Mercuri, davant l’obertura de judici.

Així, a aquests dos anys per a l’exregidor del PP, i representant de l'empresa GTA Onlae, Jordi Soriano, que també figura a la llista de la peça 1, s'han d'incorporar tres, una inhabilitació durant la condemna i 120.000 euros de multa com a presumpte autor de tràfic d’influències. El mateix que se li imputa a l'arquitecte tècnic José Manuel G.P.. A l'exregidor de Sostenibilitat i Ecosistemes Ricard Estrada i l'extinent d'alcalde d'Urbanisme i Espai Públic Joan Manau, quatre anys i inhabilitació especial durant 10 anys per delicte continuat contra l’ordenació del territori i de prevaricació administrativa.

Els mateixos fets que li atribueixen per al que era màxim responsable de la Policial Municipal Josep Miguel Duran, però dos anys de presó i inhabilitació especial durant vuit anys, així com per al càrrec de confiança del PSC i coordinador d'Espai Públic, Xavier Izquierdo, encara que un any i cinc mesos de privació de llibertat i inhabilitació especial durant sis anys. 

Un fets de l'estiu de 2011
Segons l'escrit de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, aquests fets que ara es jutjaran es van produir entre el juny i setembre de 2011, amb un "abocament massiu i descontrolat de més de 53.000 metres cúbics de terres i runes" que procedien de les obres de perllongament dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i de Sant Pau de Riu-sec. 

Unes maniobres fetes presumptament de forma il·lícita, "sense cap tipus de llicència i sense possibilitat d’obtenir-la en tractar-se d’uns terrenys ubicats en sòl no urbanitzable i preservats pels seus valors agraris i ambientals". L'acusació popular sosté que les hauria promogut Soriano i suposadament van comptar "amb el consentiment i encobriment" dels màxims responsables municipals d’Urbanisme i de Sostenibilitat del govern del PSC i el màxim responsable del cos policial sabadellenc.