El 22@ de Sabadell: el futur que proposa el Gremi de Fabricants per al polígon Sud-Oest

La proposta dels arquitectes Eduard Fenoy i Manel Larrosa contempla un eix civíc que lligui des de l'Eix Macià fins a Campoamor

L'esborrany de la transformació de la zona
L'esborrany de la transformació de la zona | Gremi Fabricants de Sabadell
07 de juliol del 2021
Actualitzat el 08 de juliol a les 9:52h
"El polígon Sud-Oest: Transformar la ciutat per crear ocupació". Sota aquest pretext ha presentat el Gremi de Fabricants de Sabadell una proposta sobre aquest punt d'activitat econòmica del municipi que els seus dos ideòlegs, els arquitectes Eduard Fenoy i Manel Larrosa, ho han comparat (o s'han inspirat) en el 22@de Barcelona perquè també sigui així a la capital vallesana. 

"Ha suposat que apareguin altres activitats, i no únicament industrial" al barri barceloní, ha dit Fenoy en la presentació, duta a terme aquest dimarts. I és que la zona, tal com ha remarcat, amb la finalització del Portal Sud, tindrà 61 hectàrees de superfície. A més de la nova connexió amb la C-58, es podria lligar amb l'estació de Sabadell Sud de Rodalies. "Un corredor verd" que lligués des de l'Eix Macià, Rambla Ibèria, carrer Rocafort i amb el passeig Espronceda, ha suggerit. 
 

L'esborrany de la transformació de la zona Foto: Gremi Fabricants de Sabadell


En aquest sentit, Larrosa ha posat l'accent en què en aquest "eix cívic" ja hi ha quatre estacions -tres de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) (Can Feu Gràcia, Creu Alta i Sabadell Nord) i una de Rodalies (Sabadell Sud)-, posant èmfasi en Sabadell Sud perquè podria "ser un node" i que el seu voltant se'n beneficiés i es transformés. 

L'arquitecte ha afirmat que es tracta de "crear una oferta de ciutat" i que aquesta àrea esdevingui un pol d'atracció, no només econòmica, i que sigui renovada, també d'habitatges, serveis i zones verdes. 

Barreja residencial i activitat industrial
Larrosa ha remarcat la importància de la "barreja", és a dir, que hi hagi pisos i indústria, però, com ha apuntat Fenoy, canviï la imatge actual de polígon, "on hi ha naus abandonades i activitats concretes" per una altra amb activitat tecnològica i verda, entre d'altres, com hi ha al 22@ de la capital catalana, ha insistit. La previsió és que es puguin construir un miler d'habitatges

Larrosa ha interpel·lat l'Ajuntament de Sabadell: "Això va de si ens ho creiem o no", perquè, tal com ha determinat, en aquesta part de la ciutat "poden passar coses" i sobretot, ha reclamat, "flexibilitat" en el planejament perquè no es perdi cap activitat. I és que combinar veïnat i activitat econòmica pot atraure gent i "evitar ser ciutat dormitori". A més, de la generació d'ocupació que han xifrat en uns 50.000 llocs. Tot i així, l'esborrany d'ambdós professionals és amb la previsió de tres dècades.  

El Gremi de Fabricants ha volgut obrir la reflexió per a la transformació de Sabadell, arrencant pel polígon Sud-Oest, d'acord amb aquesta línia activa que ha mantingut en els gairebé 500 anys d'història per impulsar el desenvolupament social i econòmica de la localitat.