La novel·la d'espies de Roser Caminals s'enduu el 41è Premi BBVA Sant Joan

S'ha lliurat al Saló Modernista de la Fundació 1859 Caixa Sabadell

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, lliurant el guardó a l'escriptora
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, lliurant el guardó a l'escriptora | Berta Tiana
A.H.
30 de juny del 2021
Actualitzat a la 13:02h
L'obra Garbo parla de l'escriptora Roser Caminals ha guanyat el 41è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana, que convoca la Fundació Antigues Caixes Catalanes amb BBVA. Una novel·la sobre espies i que té com a protagonista a l'agent secret barceloní Joan Pujol, que popularment se'l coneix com a Garbo.

El guardó s'ha lliurat aquest dimarts al Saló Modernista de la Fundació 1859 Caixa Sabadell i està dotat amb 35.000 euros i Edicions 62 posarà el volum a la venda l'1 de setembre. L'acte de lliurament del premi l'ha presidit la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Caminals ha expressat la seva "sorpresa" per ser la guanyadora del certamen literari.

L'autora ha precisat que l'obra fuig dels estereotips i que "la figura d'un espia típic no m'hagués interessat tant". De fet, tal com ha assenyalat, el protagonista de la novel·la treballa per a un "burgès català entranyable, afectuós i amb un perfil lluny dels espies mítics" i ha afegit "té una doble vessant, la de ser un humà normal i misteriós i amb doble vida alhora".

Caminals, que porta tres dècades escrivint -el 1994 va publicar el primer llibre- i està establerta als Estats Units, és professora de literatura espanyola i pel fet de trobar-se a l'estranger ha celebrat aquest 41è Premi BBVA Sant Joan, perquè "lluitar per la llengua i la cultura des de fora és llarg, dur i no té garanties". 

Rècord d'obres
Aquesta edició 2021 ha estat de rècord de participació amb un total 109 obres originals presentades. El 1996 era, fins al moment, l'any amb més títols, amb 81. D'aquest centenar d'enguany, 90 han estat novel·les, 13 reculls de narracions, dues memòries, dos llibres de divulgació, un dietari i un llibre de viatges.