Aprovada la delegació d'alguns impostos a la Diputació de Barcelona

Serà a partir de l'1 de gener i, inicialment, serà de dos anys prorrogables

La façana de la Diputació de Barcelona
La façana de la Diputació de Barcelona | Europa Press
29 de juny del 2021
Actualitzat el 30 de juny a la 13:15h
El ple municipal de Sabadell, celebrat aquest dimarts de forma extraordinària, ha aprovat, amb els vots del govern municipal -PSC i Podem- i Junts per Sabadell (JxS), delegar la gestió d'alguns impostos a la Diputació de Barcelona. En contra hi han votat ERC i la Crida per Sabadell, mentre que Cs s'hi ha abstingut. 

Concretament, s'ha donat llum verda perquè siguin l'Impost de vehicles, l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE) la i taxa de l’1,5 -la paguen les companyies de subministrament per utilitzar domini públic- i els voluntaris. La quarta tinent d'alcaldessa, Montse González, ha recalcat que "no suposa la cessió de la titularitat" i "s'ha limitat al màxim" aquesta assignació. Ha recordat que es conserva la "competència de les ordenances municipals" per garantir aquest control dels tributs

González ha justificat la mesura per mancar de recursos de personal i "desemborsament" que suposaria un nou programari, cosa que, tal com ha admès, l'administració no pot fer pels efectes de la Covid-19. També ha posat l'accent que aquest conveni "entre institucions públiques, amb treballadors públics" s'encetarà l'1 de gener i serà de dos anys, prorrogables

En aquest sentit, la segona tinent d'alcaldessa, Marta Morell, ha apuntat que "en el proper mandat o segons la voluntat majoritària del ple" es podrà tombar. Ha insistit en la línia de González que "atès els recursos humans, calia prendre aquesta decisió". 

Acusacions creuades  
Des d'ERC i la Crida han carregat contra la proposta del govern municipal. La cupaire, Anna Lara, ha assegurat que es tracta "d'una externalització" i que "s'amputa una part" de la gestió municipal que, com ha subratllat, "ha fet una feina més que acceptable", a la vegada que "es perd una oportunitat de modernització". Lara també ha posat l'accent "en la pèrdua de decisió política i de control sobre els tributs".

La regidora republicana, Èlia Soriano, ha criticat que s'allunyi el servei, perquè "l'experiència ens diu que més allunyat, hi ha més mala valoració de l'usuari". Ha assenyalat que és "una decisió política justificada amb raons tècniques, que no estan acabades de raonar" i, a més, ha afegit, "es fa de forma precipitada i que condicionarà a llarg termini".  

El regidor de Cs, José Luis Fernández, ha lamentat que es presumeixi de "sabadellenquisme i es faci com qualsevol altre municipi" i ha continuat, "volem que ens diguin el perquè d'aquesta manca d'ambició per anar a buscar una solució i optar per la més fàcil i no una altra més creativa". González ha explicat que hi haurà "un equip mixt" de l'Ajuntament i la Diputació treballant i no tindrà afectació al personal i ha repassat localitats catalanes que ja han fet aquesta delegació com Badalona, l'Hospitalet i Sant Cugat, "305 de les 311 localitats", ha rematat.

IAE de l'Ikea
El 2017, en el mandat anterior, des de l'equip municipal es van obrir expedients a Ikea, Conforama i Leroy Merlin per suposades irregularitats en la declaració de l'IAE. un fet que Lara ha posat de relleu i que va servir "per crear precedent", tal com ha dit que li van dir des de Badalona perquè poguessin dur a terme el mateix procediment a la ciutat. 

La quarta tinent d'alcaldessa ha insistit en què "si volem fer actuacions concretes, es podran fer. Així ho estableixen els acords" i ha replicat a la regidora de la Crida que l'origen de l'expedient d'Ikea "va començar el 2014, amb un govern socialista".