ERC avisa del «greu dany» a la sobirania municipal si es cedeix la gestió d'impostos a la Diputació

Aquest dimarts hi ha convocat un ple extraordinari per donar-hi llum verda

L'Ajuntament de Sabadell
L'Ajuntament de Sabadell | Juanma Peláez
28 de juny del 2021
Actualitzat a les 14:12h
La cessió de la gestió d'alguns tributs municipals a la Diputació de Barcelona que pretén aprovar l'Ajuntament de Sabadell ha despertat recels a ERC. El portaveu de la formació, Gabriel Fernàndez, ha avisat que la mesura suposarà un "greu dany" a la sobirania municipal.

Ha dit que "s'allunya" l'administració local de "la gent, perquè estar el seu costat no és un eslògan, és un compromís", ha remarcat. Fernàndez ha assenyalat que l'entitat supramunicipal s'encarregui dels impostos de la ciutadania repercutirà en uns dos milions d'euros anuals, que és gairebé el que costaria un nou programa que en fes la gestió, ha assegurat. Per això ha garantit que si el 2023 ERC torna a govern refarà la mesura, si finalment acaba prosperant.  

En aquest sentit, la regidora republicana, Èlia Soriano, ha precisat que aquesta mesura "implica perdre autonomia per investigar qualsevol acció", tot i que ha matisat que "això no vol dir que la Diputació no ho faci", però sí el que es "vol prioritzar". Ha recordat que durant el mandat anterior es van obrir expedients a empreses instal·lades a la zona comercial de Riu-sec "que no ho feien correctament". 

També ha apuntat que tindrà afectació entre el personal, perquè caldrà cedir 11 treballadors que des de Sabadell treballaran per la institució que té la seu a Barcelona, "havent de canviar de servei si volen fer carrera". Soriano ha explicat que l'opció de la gestió tributària de la Diputació no la va contemplar l'empresa externa que es va contractar per trobar "possibles solucions", que van concloure, tal com ha explicitat, amb el sistemes diferenciats o comprar un programari nou. 

Gairebé una cinquantena de taxes
Aquest dimarts hi ha convocat un ple extraordinari per aprovar aquesta cessió dels impostos, que segons ha especificat el consistori es tracten d'una cinquantena, entre Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE), Impost sobre vehicles de tracció mecànica i Taxa per aprofitaments especials del domini públic a favor d’empreses explotadores de serveis de subministraments d’interès general. En aquest concretament tres es farà gestió, recaptació voluntària i executiva i inspecció. 

A més, també hi ha previst l'IBI, multes de trànsit i d'altres cànons i preus públics. Un servei que, en donar-hi llum verda, entraria en vigor a partir de l'1 de gener de 2022 i, tal com ha remarcat l'Ajuntament, no suposaria "cap gestió addicional" a l'usuari i "entre les millores", s'amplia la possibilitat de pagament a diferents entitats bancàries.