Document: la guia que ha de seguir Sabadell per implementar una ZBE

Un document elaborat per l'AMB, la FEMP i la DGT

Zona de Baixes Emissions
Zona de Baixes Emissions | Ricard Novella
19 de juny del 2021
Aquesta setmana l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i la Direcció General de Trànsit (DGT) han presentat la primera Guia tècnica per a la implementació de zones de baixes emissions per a les ciutats de més de 50.000 habitants de l'Estat, cosa que inclou Sabadell.

Un document que serveix de model i d'ajuda per a les administraciones d'aquestes poblacions i que té en compte l'experiència de la ZBE de Barcelona, engegada l'1 de gener de 2020 i que va començar a multar el passat mes de setembre, uns mesos després del previst per l'esclat de la pandèmia. 

Una proposta que arriba motivada per la nova llei del canvi climàtic del govern espanyol, que obligarà a totes les ciutats espanyoles de més de 50.000 habitants a establir aquestes limitacions per millorar la qualitat de l'aire i aconseguir un ambient més saludable a 149 localitats de l'Estat no més enllà de 2023.  

Precisament, l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, va explicar en una entrevista a NacióSabadell que hi hauria una ZBE al Centre entre 2022 i 2023 i que, posteriorment, s'aniria estenent a la resta del municipi, després d'analitzar els resultats amb la instal·lació de càmeres i controls en aquesta àrea. 

Més vehicles desballestats
Des de la implementació de la ZBE, a Barcelona s'ha reduït més d'un 50% el nombre de vehicles que circulen sense etiqueta ambiental. La mesura ha ajudat a la renovació del parc de cotxes i és que en el darrer any s'ha accentuat el desballestament dels vehicles més contaminants, amb un descens de 80.000 sense etiqueta ambiental. 

Guia Tècnica per a la implementació de ZBE by Naciodigital on Scribd