L'aprovació inicial de les ordenances prospera gràcies a Guanyem i UpC

La resta de l'oposició critica la "manca de diàleg" | Acusa l'executiu de voler aplicar una pujada lineal de la pressió fiscal de l'1%

Norma Vidal
22 d'octubre del 2015
Actualitzat el 23 d'octubre a les 10:28h
Imatge del Ple Municipal d'Ordenances
Imatge del Ple Municipal d'Ordenances | Norma Vidal

Imatge del Ple Municipal d'Ordenances. Foto: Norma Vidal


Les noves ordenances municipals s'han aprovat de forma inicial malgrat les crítiques de bona part dels partits de l'oposició. Finalment Guanyem Sabadell i Unitat pel Canvi (UpC) hi han votat a favor "per no bloquejar l'acció de govern" i després que l'executiu local s'hagi mostrat obert a encetar un procés de negociació per revisar certs aspectes com l'increment de l'IBI o la tarifació social. Per la seva banda, CiU, Ciutadans, el PP i el PSC s'hi han oposat perquè afirmen que augmenten la pressió fiscal sobre els ciutadans i no tenen en compte la complexa situació econòmica que encara viuen moltes famílies. Així mateix afirmen que hi ha hagut una "manca de diàleg" per part de les dues formacions que integren el govern municipal (ERC i la Crida). 

La proposta d'ordenances ha superat el primer examen tot i l'allau de crítiques que en les darreres setmanes havia rebut per part de diversos partits de l'oposició. El regidor de Nova Economia, Albert Boada, ha explicat que aquest plantejament inicial s'ha dissenyat tenint en compte "l'estructura de la despesa actual". Així, ha assenyalat que la no consignació d'una sèrie de partides en el pressupost anterior i el fet que enguany s'hagi d'aplicar l'increment salarial de l'1% i abonar la part de la paga extra pendent als treballadors municipals, ha fet que s'incrementi la despesa. "Tot això suposa 1,9 milions d'euros que s'han de pagar i cal que ens plantegem una forma d'ingressos diferents", ha comentat.

Alhora, ha destacat la importància d'aprovar de forma inicial aquestes ordenances perquè enguany s'ha actualitzat la revisió del cadastre – des de l'any 2001 no es feia – fet que si s'apliqués significaria un augment del 10% de l'IBI. "Hem optat per neutralitzar-lo i aplicar un augment de l'1% de l'IBI", ha destacat Boada. El regidor ha defensat que la proposta municipal pretén afavorir els col·lectius més necessitats i fomentar l'ocupació. Per aquesta raó, ha assegurat, s'han introduït bonificacions en l'IAE de fins el 50% o s'han abaixat per exemple els preus públics dels serveis socials.

El regidor portaveu del PP, Esteban Gesa, s'ha mostrat molt crític amb les ordenances perquè considera que després que l'IPC interanual s'hagi situat en el 0,9% el més lògic seria "reduir la pressió fiscal sobre els veïns i veïnes enlloc d'asfixiar-los". Així mateix ha acusat el govern actual de mantenir una línia "continuista" i de reduir el poder adquisitiu dels sabadellencs.

En aquesta mateixa línia s'ha expressat el portaveu de CiU, Carles Rossinyol, que a més, ha acusat l'executiu de pujar els impostos per recaptar 1,5 milions d'euros més i de destinar només 24.000 euros a polítiques socials. Alhora ha criticat la "manca de diàleg i consens" i ha dit que que no hi ha hagut "prou negociació política" per poder tirar endavant aquesta aprovació inicial.

Per la seva banda, José Luis Fernández, regidor de Ciutadans, s'ha mostrat sorprès i ha dit que esperaven "una major sensibilitat social" per part del nou executiu. També ha reiterat que el més apropiat seria congelar la càrrega impositiva i ha criticat que les bonificacions que es plantegen tinguin "uns marges molt reduïts".

Des del PSC, Josep Ayuso, ha manifestat la seva oposició perquè no està d'acord amb incrementar la pressió fiscal. També ha lamentat la forma d'actuar de l'actual equip de govern i ha dit que tot i que les ordenances s'han comunicat en les comissions informatives, "pràcticament no s'ha celebrat cap trobada política per negociar-les".

Guanyem i UpC hi donen suport

Tot i que Guanyem Sabadell i Unitat pel Canvi també han expressat la seva disconformitat envers alguns punts de la proposta municipal, finalment les dues formacions hi han acabat votant a favor "per no bloquejar l'acció de govern" i després que Albert Boada els hagi expressat la voluntat de l'executiu d'incorporar algunes de les idees que aquestes forces polítiques han posat sobre la taula.

Marisol Martínez (Guanyem Sabadell), ha considerat que la proposta "no es la que podria esperar-se d'un govern d'esquerres" però ha recordat a la resta de partits polítics que en els darrers anys mai s'ha bloquejat cap "aprovació inicial de res". Així, Guanyem Sabadell, que inicialment tenia previst abstenir-se en la votació, ha acabat canviant el sentit del seu vot i donant-hi suport. Tot plegat posant diverses propostes sobre la taula com una pujada de l'IBI per particulars més moderada, del voltant del 0,5% i una més accentuada, de prop del 4% per les grans empreses. També la bonificació de la taxa de residus, la rebaixa dels trams de la tarifació social o l'increment de la quota que es cobra a les entitats bancàries per instal·lar caixers a la via pública.

Per la seva banda, Joan Berlanga, portaveu d'Unitat pel Canvi, ha remarcat que la formació no comparteix la pujada líneal de l'1% dels impostos, però ha considerat que el que cal ara és que les noves ordenances tirin endavant de forma provisional per poder encetar el període d'exposició pública i que tothom pugui presentar-hi les al·legacions que consideri oportunes. "Aquesta tardor seguirem treballant", ha assegurat el regidor que ha celebrat que el govern estigui obert a negociar. Entre les peticions d'Unitat pel Canvi hi figura la congelació de l'IBI, les taxes del mercat al carrer, la reducció de les que corresponen a l'assistència domiciliària o avançar cap a un model més ampli de tarifació social. El partit també ha demanat al govern que assumeixi el compromís de treballar conjuntament per fer uns pressupostos "d'acord amb la nova etapa" que l'Ajuntament ha encetat.