Xoc entre la Crida per Sabadell i l'Ajuntament per la gestió tributària

El consistori nega que sigui una "externalització" com diuen els cupaires i defensa que es podran recaptar més recursos

L'Ajuntament de Sabadell
L'Ajuntament de Sabadell | Juanma Peláez
11 de juny del 2021
Actualitzat a les 16:35h
Xoc entre la Crida per Sabadell i el govern municipal per la cessió de la gestió tributària a la Diputació de Barcelona. Segons la formació política, s'ha fet una "externalització" d'aquest servei, mentre que l'administració local ha assegurat que es tracta "de la delegació" d'un seguit de tributs. 

Concretament, tal com ha explicat la quarta tinent d'alcaldessa, Montse González, són l'impost de vehicles, l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE) la i taxa de l’1,5 -la paguen les companyies de subministrament per utilitzar domini públic- i els voluntaris. González ho ha justificat perquè "el programa de l'Ajuntament s'ha quedat obsolet" i després de valorar totes les opcions, s'ha optat per aquest recurs. 

Ha subratllat que hi ha d'altres consistoris com, entre d'altres, l'Hospitalet, Mataró, Sant Cugat del Vallès, Molins de Rei, Cornellà i Badalona, sobre aquest últim, que des de fa temps va optar per aquesta via, ha precisat que "estan satisfets". Ha negat que la mesura afecti la plantilla, perquè "segueixen sent els mateixos treballadors" i ha recalcat que no es perdrà capacitat per perseguir l'evasió fiscal. "No es deixarà de recaptar res. Al contrari, se'n recollirà més", ha advertit. 
 
La Crida, en un comunicat, ha precisat que, de fonts sindicals, l’1 de gener de 2022 el servei “se’n va” i ho farà a la Diputació de Barcelona. “És una decisió que ja està presa i que anirà a un ple extraordinari, necessàriament, perquè ha d’estar aprovat abans de juliol”, ha subscrit la regidora, Anna Lara. Ha dubtat que sigui una mesura que “porta mesos decidida. A més de l’opacitat del procés”.
 
En aquest sentit, ha enumerat les “preocupacions” d’aquesta gestió tributària a l’entitat supramunicipal com la pèrdua de sobirania a l’administració local, “limitant radicalment la capacitat d’incidència”. Com a exemple, ha recordat que si “s’hagués externalitzat durant el mandat anterior, potser no hagués estat possible obrir expedients” a Ikea, Conforama i Leroy Merlin. Així mateix, ha apuntat “l’impacte que pugui tenir per a les condicions laborals del servei i la continuïtat de la plantilla”.