Les ordenances arriben a Ple afrontant una aprovació complicada

El Ple debat la proposta del govern, que destaca la seva equitat | La majoria de l’oposició preveu votar-hi en contra o abstenir-se

Redacció
21 d'octubre del 2015
Actualitzat el 22 d'octubre a les 10:51h
Ple extraordinari celebrat dimarts a Sabadell
Ple extraordinari celebrat dimarts a Sabadell | Juanma Peláez

Ple extraordinari celebrat dimarts a Sabadell. Foto: Juanma Peláez

 
L’Ajuntament de Sabadell acull aquest dijous una sessió extraordinària del Ple amb l’objectiu de portar a votació les ordenances que planteja el govern. No tindrà fàcil que prosperin, donada l’àmplia oposició de la resta de grups municipals, que no comparteixen l’esperit de la proposta perquè asseguren que implica un increment lineal dels impostos de l’1%.
 
El govern defensa el seu caràcter equitatiu, amb una promoció de la redistribució  que defuig del “criteri merament recaptatori” per impulsar objectius socials, partint d’un redisseny de la proposta. ERC valora molt positivament “l’increment a les rendes més altes i a les grans superfícies, l’augment de bonificacions a les rendes més baixes i a les empreses que generen ocupació digna i de qualitat”. En aquest sentit, apunta que es podran desenvolupar polítiques socials, amb una congelació dels preus públics en els àmbits cultural, social o educatiu.
 
La Crida també defensa aquesta postura, assegurant que la proposta contempla un sistema de beneficis fiscals que fomenta l’ocupació i l’estabilitat laboral, l’eficiència energètica, l’educació i investigació i la protecció dels col·lectius amb risc d’exclusió social. Pel que fa a l’IBI, es proposa un augment de l’1% interanual, un fet que el govern minimitza perquè assegura que només encarirà l’impost en uns 3 euros de mitjana, una xifra molt menor a altres anys, apunta, on l’increment ha estat del 28% entre 2012 i 2015.

L’oposició, però, no ho veu gens clar, i a hores d’ara el seu vot en contra podria suposar que la proposta del govern no prosperi. El PSC i Ciutadans han manifestat públicament la seva intenció d’oposar-s’hi. CiU i PP tampoc comparteixen l’esperit de la proposta, fet pel qual podrien sumar-se al bloc del “no”. Guanyem Sabadell podria abstenir-se, i queda per determinar el posicionament d’Unitat pel Canvi, que no ha ensenyat les seves cartes.