cas mercuri

Fiscalia demana fins a quatre anys de presó per sis excàrrecs de Sabadell pels abocaments a Can Xupa

Dos regidors, un coordinador, un arquitecte i el cap de la policia van permetre abocar runa a Can Xupa

per NacióSabadell, 1 de juny de 2021 a les 20:04 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La fiscalia ha demanat penes de fins a quatre anys de presó a sis excàrrecs públics de Sabadell per l'abocament il·legal de terres a la finca de Can Xupa, en el marc de la investigació de la peça 6 del cas Mercuri, amb l'exregidor del PP Jordi Soriano com a suposat promotor d'aquesta activitat. 


Els fets van tenir lloc entre el juny i el setembre de 2011, consistents en l’abocament de forma massiva i descontrolada de 53.000 metres cúbics de terres i runes a la finca rural de Can Xupa, tocant a la de Ca n’Alzina, provinents de les obres del perllongament dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i del polígon comercial Sant Pau de Riu-sec. 

Segons el ministeri públic i la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, l'acusació popular en diverses peces, van ser uns abocaments presumptament realitzats il·lícitament, sense cap tipus de llicència i sense possibilitat d’obtenir-la en tractar-se d’uns terrenys ubicats en sòl no urbanitzable i preservats pels seus valors agraris i ambientals. Aquests abocaments, però, haurien comptat presumptament amb el consentiment i l’encobriment dels màxims responsables municipals d’Urbanisme i de Sostenibilitat del govern del PSC, Joan Manau i Ricard Estrada, i del màxim responsable de la Policial Municipal, Josep Miguel Duran.


Tot i tenir coneixement que es tractava d’una activitat il·lícita, els acusats no haurien fet res per aturar-la i no van tramitar o van fer desaparèixer les actes de les denuncies emeses pels agents de la Unitat de Vigilància Rural de la Policia Municipal, a més de no tramitar els expedients disciplinaris oberts. Segons el relat de la fiscalia, Manau hauria explicat a Soriano per telèfon que es farien gestions amb el cap de la Policia Municipal perquè aturés una acta policial que s'havia aixecat pels abocaments de terres, "tot i ser coneixedor de la il·licitud de l'activitat que s'estava duent a terme a la finca de Can Xupa".

Aquesta promesa es va consumar, posant-se d'acord, segons la fiscalia, amb el llavors regidor Estrada per no donar continuïtat amb cap tipus de tràmit a l'acta policial. "Ni l'original ni cap còpia han pogut ser trobats en dependències municipals, autoritzant l'abocament de terres i silenciant la infracció", detalla el document, aprofitant, així, Soriano la relació que tenia amb els membres de l'equip de govern.


No obstant, l'Ajuntament va rebre noves denúncies i Estrada hauria advertit Soriano que la policia s'hi hauria de desplaçar per comprovar la situació a Can Xupa, moment en què es va aixecar nova acta per les accions que s'hi feien, sense que això aturés Soriano i González de la seva activitat d'abocar-hi runa. En el seu escrit, la fiscalia sosté que tots els acusats actuaven amb coneixement de causa de la seva gestió i acció. Pel que fa a guanys, haurien guanyat unes 62.315 euros de l'activitat il·lícita.

Segons la Plataforma, aquestes actuacions i delictes comesos posen una vegada més a la palestra els "comportaments corruptes" dels membres del PSC, càrrecs electes i càrrecs de confiança, deixant fer i encobrint actuacions il·lícites en contra del territori i en contra de l’interès públic per tal de beneficar a determinats privats. 


Les penes sol·licitades

En concret, la fiscalia demana quatre anys de presó i deu d'inhabilitació per a Joan Manau, extinent d'alcalde d'Urbanisme i Espai Públic, i Ricard Estrada, exregidor de Sostenibilitat i Ecosistemes, tots dos del PSC, pels delictes continuats contra l'ordenació del territori i prevaricació; tres anys de presó i 120.000 euros de multa per a Jordi Soriano, exregidor del PP i representant de l'empresa GTA Onlae, i José Manuel G.P., arquitecte tècnic, per tràfic d'influències; dos anys de presó i inhabilitació durant vuit anys per a l'intendent en cap de la Policia Municipal Josep Miguel Duran, per delicte contra el territori i prevaricació; i un any i cinc mesos de presó i sis anys d'inhabilitació per a Xavier Izquierdo, càrrec de confiança del PSC i coordinador d'Espai Públic, pels mateixos delictes que els altres membres del govern municipal.

 

Participació