Guanyem Sabadell demanarà al govern unes ordenances «més socials»

El grup es mostra en desacord amb la pujada "indiscriminada" de l'IBI en un l’1% | Planteja mesures pensades "perquè paguin més els que més tenen" | No votarà a favor de la proposta actual si no es modifica en aquest sentit

Redacció
21 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 15:27h
Marisol Martínez i Miquel Soler, portaveu i regidor de Guanyem Sabadell.
Marisol Martínez i Miquel Soler, portaveu i regidor de Guanyem Sabadell. | Guanyem Sabadell

Guanyem Sabadell s'ha sumat a l'allau de crítiques que ha generat la proposta d'ordenances fiscals que el nou equip de govern portarà a Ple demà dijous. La formació s'oposa a l'augment lineal dels impostos en un 1% i planteja diversos mecanismes amb marcat "caràcter social" i pensats perquè "paguin més els que més tenen". En aquest sentit la força política adverteix que no votarà a favor d'aquests comptes si no es contemplen aquestes mesures que des del seu punt de vista contribuiran a dibuixar una proposta més adient per un govern d'esquerres com el que governa Sabadell. 

La portaveu de la formació, Marisol Martínez, ha explicat la proposta que la força política defensarà en el Ple extraordinari d'aquest dijous, en una roda de premsa a la sala de grups municipals. La primera mesura que posa sobre la taula Guanyem Sabadell fa referència a l’Impost Sobre Bens Immobles (IBI), que segons Martínez, l’executiu té previst incrementar "indiscriminadament" un 1% de cara al proper exercici. En aquesta línea, planteja disminuir el percentatge al 0,5%  i augmentar al voltant del 3% el corresponent a l’'IBI d’usos qualificats, destinat a grans superfícies comercials i instal·lacions privades de grans dimensions.  

La següent proposició es centra en la progressiva reducció de la taxa de residus encaminada a la seva supressió. Per assolir aquest objectiu, Guanyem Sabadell convida al govern a revertir els 4 milions d’euros que s’obtenen actualment a través d’aquesta via a la promoció del reciclatge. Martínez assenyala que la creació i aplicació d’aquest impost "ja va 
suposar  un greuge per la ciutadania i que des de la seva aplicació hi ha hagut molta gent en 
contra".

Pel que fa a l’atenció domiciliària, el grup aposta per disminuir el llindar bàsic per accedir a aquest servei perquè l’actual model de trams de bonificació és massa elevat. En aquest camp, també es defensa un servei de teleassistència gratuït per a persones que tinguin reconegut algun grau de dependència i els seus recursos siguin limitats. 

Guanyem Sabadell també proposa augmentar la taxa que va entrar en vigor fa uns anys i que fa referència a l’ús de l’espai públic dels caixers automàtics. La formació veu viable que se situï en nivells similars als de la ciutat de Barcelona, on els caixers més cèntrics poden arribar a pagar 885 euros enfront dels 369,55 euros que s'han d'abonar actualment a Sabadell. La mitjana a la resta de l’estat va dels 324 euros als 713 euros, en relació a la ubicació i tipus de caixer.