Increment d'efectius policials a la nit per enxampar «in fraganti» els sospitosos de cremar contenidors a Sabadell

El cost d'aquests actes s'eleven en gairebé 30.000 euros en dues setmanes

La crema d'un incendi de contenidor dels últims dies
La crema d'un incendi de contenidor dels últims dies | @RamiroSBD
24 de maig del 2021
Actualitzat a les 11:47h
Els episodis de crema de contenidors els dos últims caps de setmana -coincidint amb el final de l'estat d'alarma- ha fet moure fitxa l'Ajuntament de Sabadell i destinarà un 60% més d'efectius de la Policia Municipal de Sabadell al torn de nit, així com "el compromís" de Mossos d'Esquadra perquè ho faci i puguin atrapar el o els sospitosos in fraganti.

Així ho ha expressat l'alcaldessa, Marta Farrés, aquest dilluns, després de la reunió que ha mantingut amb ambdós cossos de seguretat i arran d'un darrer cap de setmana, en què s'han notificat una desena de contenidors calcinats i el mateix nombre de vehicles afectats, entre d'altres. "Ens preocupa", ha dit i per això aquesta setmana es desplegarà aquest nou dispositiu, passant de cinc patrulles a entre vuit i nou.  

Farrés ha explicat que la rapidesa amb la qual es cometen aquests actes fa "difícil" la detenció. Tanmateix, ha precisat que la Policia Municipal "té un llistat" de persones sospitoses.   

Mesures per evitar més danys

L'alcaldessa ha anunciat un seguit de mesures per pal·liar els danys que suposen, no només per als comptes públics per reposar les unitats, també per l'afectació a vehicles particulars. "Hi haurà un buidatge més regular dels contenidors de plàstic i paper", ha indicat, així com la senyalització en algunes parts de la ciutat al voltant d'aquests elements perquè els cotxes aparquin amb una distància d'1,5 metres. 

També la instal·lació de peces de formigó al peu dels contenidors, especialment els que es troben en carrers inclinats, per evitar la propagació del foc. I seguirà la reposició d'unitats metàl·liques, al centre o als extrems d'on es troben els punts de reciclatge, "per fer de tallafocs". Una iniciativa que es va engegar el 2017.

Farrés ha avançat que enguany es posaran dispositius electrònics als contenidors amb la finalitat que detectin la pujada de la temperatura i "salti la alarma" a la nova Central de Comandament. Això, ha continuat, cal sumar-hi les càmeres de seguretat que hi ha a la ciutat, així com les de comunitats de veïns, negocis i la col·laboració ciutadana (telèfon de contacte 900 112 092) per enxampar l'autor o els autors d'aquests fets. 

La mateixa alcaldessa ha xifrat l'afectació en 29 contenidors cremats els dos últims caps de setmana, cosa que suposa gairebé 30.000 euros per a les arques municipals, ja que cadascun té un cost d'uns 1.000 euros.