Sabadell ja és la Capital de la Cultura Catalana 2024

La divisió política es torna a fer evident amb un nou acte d'aquesta iniciativa, aprovada per unanimitat al ple

L'acte de l'oficialitat de Capital Cultura Catalana 2024
L'acte de l'oficialitat de Capital Cultura Catalana 2024 | Ajuntament de Sabadell
20 de maig del 2021
Actualitzat el 21 de maig a les 14:37h
L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, i el president de l’Associació Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, han firmat, aquest dijous, al Teatre Principal, l'adhesió ciutadana que ha convertit oficialment la ciutat com a Capital de la Cultura Catalana de l’any 2024, després que així fos escollida el passat 18 de març -era l'única candidatura-.

Farrés ha destacat que avui signaven aquest document ella i en Tudela, "però els autèntics protagonistes són totes les persones que ens acompanyeu", en referència a la cinquantena que s'han aplegat en l'acte formal, encara que no hi són totes, ha avisat l'alcaldessa, i ha seguit, "a Sabadell tenim més de 300 entitats relacionades la cultura i, per tant, podem comptar amb milers de persones". 

Ha assenyalat que la cita "també era un petit homenatge" a la resistència del sector en aquest llarg any de pandèmia. Tudela ha justificat l'elecció de la localitat vallesana, entre d'altres coses, "per l'excel·lent candidatura, una de les millors de la història". Ha augurat que "marcarà un abans i un després" per a Sabadell i Catalunya i que "ja es pot utilitzar la denominació de la Capital Cultura Catalana: Sabadell 2024".  

Per endavant, la ciutat ha d’elaborar una proposta concreta d’activitats, que sortirà de les comissions sectorials creades i en coordinació amb el Consell Consultiu, format per experts del municipi en cadascun dels sectors i representants dels grups municipals.

 
“No han mogut ni un dit”
 
El portaveu d’ERC, Gabriel Fernàndez, ha lamentat que “no s’hagi refet el consens polític trencat” fa sis mesos amb la presentació pública del projecte. “El govern municipal del PSC no ha mogut ni un dit” durant aquest temps i ha reblat que “més de la meitat” de les formacions “no assistim a l’acte és la plasmació gràfica, la conseqüència lògica d’aquesta incapacitat de liderar” -no hi han estat, a més de republicans, la Crida per Sabadell i Cs-.
 
Ha subratllat que la iniciativa és “una oportunitat de ciutat, que en promourà la cultura als Països Catalans, no pas d’una plataforma de promoció personal ni partidista de ningú” i ha recordat que en la sessió plenària es va acordar “que els únics protagonistes d’aquesta efemèride són i han de ser les entitats i els creadors” de la localitat. Fernández ha instat l’alcaldessa a “moure’s i a fer-ho parlant” i ha afegit, “amb una condició: que vulgui parlar i que parli. I aquesta alcaldessa no parla amb els representants de l’oposició”.

També la Crida, en un fil a Twitter, s'ha manifestat en la mateixa línia, tot recordant que van retirar el suport per "l'opacitat envers les entitats" i "deixant de banda les entitats petites i de cultura popular". A la vegada que ha qüestionat que a l'acte d'oficialitat, no només van faltar tres dels quatre partits de l'oposició, "també la regidora de Podem [la segona tinent d'alcaldessa, Marta Morell]", cosa que és "simptomàtic", ha finalitzat.