Un estudi del Taulí prova amb una vitamina per reduir la mortalitat per Covid en pacients amb insuficiència renal

Els malalts que la prenien tenien un 34% menys de probabilitat de morir

Un pacient atès al Taulí
Un pacient atès al Taulí | Hospital Parc Taulí
NacióSabadell
22 de maig del 2021
Investigadors catalans han demostrat en un estudi que la forma activa de la vitamina D -el calcitriol- aconsegueix reduir de "forma important" la mortalitat per Covid-19 en pacients amb insuficiència renal avançada.

La revista Biomedicines ha publicat els resultats de l'estudi que han impulsat la Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell, la Universitat de Barcelona (UB), l'Institut Hospital de la Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS).

Han analitzat 8.076 pacients adults tractats amb calcitriol a Catalunya abans de la pandèmia i els han comparat amb una població de característiques similars pel que fa a edat, sexe i comorbiditats, entre d'altres, mitjançant tècniques estadístiques.

Els malalts que prenien calcitriol tenien un 34% menys de probabilitat de morir per coronavirus que els malalts no tractats, de manera que els autors han valorat la possibilitat que aquesta vitamina sigui el derivat de la D amb "més potencial" per frenar les formes greus de la Covid-19.

Així mateix, els autors han advertit que el calcitriol pot induir hipercalcèmia i no s'hauria d'administrar sense supervisió mèdica i, a més, han aclarit que el benefici l'han observat en malalts amb insuficiència renal avançada i han advocat per dur a terme més estudis per saber si també pot ser útil a la població sense insuficiència renal.