L’Espai Cultura exposa fotografies inèdites de la guerra civil del voluntari britànic Alec Wainman

Són 150 instantànies d'aquest jove i que es van trobar dècades després

NacióSabadell
13 de maig del 2021
L'Espai Cultura de la Fundació 1859 Caixa Sabadell
L'Espai Cultura de la Fundació 1859 Caixa Sabadell | Cedida
Aquest divendres s’inaugura una exposició a l’Espai Cultura de la Fundació 1859 Caixa Sabadell, Més enllà de les trinxeres (1936-1939). Fotografies d’Alec Wainman, en la qual es mostren instantànies d’aquest jove britànic voluntari que va venir per combatre a la Guerra Civil Espanyola i que va retratar amb una Leica.
 
Són 150 instantànies inèdites de Wainman, fotògraf aficionat, i el seu arxiu recorda el periple d’altres col·leccions com les de Robert Capa, Gerda Taro, David Seymour i Agustí Centelles. Va arribar a Catalunya amb la Unitat Mèdica Britànica. Inicialment, va conduir ambulàncies, després va fer d’intèrpret i finalment, com a oficial de premsa.
 
Durant la seva estada va retratar la quotidianitat, no només a Barcelona, també de paisatges i pobles de Catalunya. El dia a dia rere les trinxeres, dels brigadistes i voluntaris internacionals.
 
Les fotografies tenen una història al darrere, ja que Wainman va enviar-les el 1975 a un editor anglès, juntament amb correspondència i dietaris de guerra, però la fallida de l’editorial i la malaltia de l’editor i Wainman van fer que es donés per perdut aquest material. L’any 2005, l’editora Time Life es va quedar amb el llegat de l’editor anglès quan va morir.
 
Van trobar una maleta que contenia tota la documentació Una troballa de la qual també hi ha anava darrere el fill de Wainman, John, i una casualitat va fer que contactés amb Time Life i va aconseguir recuperar els papers i fotografies del seu pare.

Es tracta d’una mostra produïda pel Museu d’Història de Catalunya i que té com a comissari el fill d’Alec. Romandrà a l'Espai Cultura fins al 25 de juliol.