Sabadell, a la cua de la recollida selectiva del Vallès Occidental el 2020

Es troba per sota del 40% i només Gallifa presenta pitjors registres

El reciclatge i la recollida de residus a la comarca
El reciclatge i la recollida de residus a la comarca | Ajuntament de Cardedeu
NacióSabadell
09 de maig del 2021
Sabadell es troba lluny dels valors marcats per a una optimització de la recollida selectiva de residus. De fet, es troba a la cua del Vallès Occidental, amb un 36,26% l'any 2020, segons ha detallat el Consorci per a la Gestió de Residus el Vallès Occidental, a través d’una nova aplicació, l’Observatori de Residus

Només hi ha una població que té uns valors inferiors a la ciutat, Gallifa. A més, juntament amb Santa Perpètua de Mogoda i Rubí, són els municipis que es troben per sota de la mitjana catalana, que és del 40%. I dues més, Sant Quirze i Terrassa, s'afegeixen si la comparativa és amb la mitjana comarcal, que se situa en el 42%. 

El president de l'organisme, i alcalde de Matadepera, Nil López, ha resumit la situació d'aquesta manera: "Si haguéssim de posar un titular a l’evolució de les recollides selectives a la comarca seria: estem millorant però hem de ser més ràpid. El planeta no pot esperar més". I és que ha pujat un 1,5%, cosa que és insuficient per arribar als objectius determinats per la Unió Europea i en la lluita contra el canvi climàtic -són uns valors del 60%-.

De fet, segons l'Observatori de Residus, el 2020 únicament Matadepera, Vacarisses i Palau-solità i Plegamans van superar aquest percentatge, amb 92%, 83% i 79%, respectivament.

435 quilos de deixalles

La recollida selectiva al Vallès Occidental ha passat del 41 al 42,5%. Cada ciutadà de la comarca ha produït 435 quilos de deixalles, un 3% més que l'any anterior. D'aquestes, 250 han estat de resta i 185 de selectiva. L'assignatura pendent segueix sent la matèria orgànica, malgrat una tímida tendència positiva amb una pujada del 5% el 2020. En tres anys s'ha incrementat un 20% la recollida d’orgànica, però la comarca es situa encara en menys de la meitat del que hauria de recollir.

Pel que fa les fraccions, destaca un important increment dels envasos un 13%. El 2020 se n’han recollit el 40% més que fa tres anys.

La pandèmia no afecta la separació 

López ha afirmat que la Covid-19 "no ha tingut un gran impacte" en matèria de reciclatge, un fet que ha atribuït a que és una comarca que no compta amb "un alt nombre de visitants i on el caràcter residencial és important. La diferència ha estat en l’increment en residu residencial i la davallada en el comercial”.

En aquest sentit, ha manifestat que poblacions amb caràcter més residencial han incrementat la generació de deixalles en un 10% com ara Castellar del Vallès, Matadepera, Sant Llorenç Savall, Vacarisses i Viladecavalls. Per contra, a Terrassa, el comercial ha passat de 3.400 a 2.400 tones anuals.