ple municipal

Sabadell tindrà un protocol per respondre als casos de corrupció que afectin la institució

Una moció aprovada per majoria arran que el consistori no es fes un posicionament sobre l'ingrés a presó de l'exalcalde Bustos

per Albert Hernàndez , Sabadell, 4 de maig de 2021 a les 22:03 |
Els jutjats de Sabadell | ACN
El ple ordinari del mes de maig, celebrat aquest dimarts, ha aprovat per majoria -amb l'única abstenció del PSC- que l'Ajuntament de Sabadell es doti d'un protocol a l'hora de prendre decisions quan sigui acusació particular en casos de corrupció i que hagin afectat els interessos de la institució. 

Una document presentat per ERC i la Crida per Sabadell, que han acceptat les modificacions de Junts per Sabadell (JxS) i Cs. Un text que ha arribat, després que el consistori no es pronunciés, a instància de la justícia, per reclamar o no presó per a l'exalcalde Manuel Bustos en la peça 30 del cas Mercuri -relacionada amb la retirada de multes a familiars-.


La portaveu dels cupaires, Nani Valero, ha recordat que es tracta d'una moció "per recuperar l'esperit i la voluntat" de l'acord del ple de 2014, que va determinar que l'administració local es personés com a acusació particular en la macrocausa. "Dotar-nos d'eines, amb més transparència i de resposta jurídica immediata" i ha afegit, "en definitiva, aportar contundència i fermesa contra les actuacions" que van en detriment dels interessos públics. 

El líder dels republicans, Gabriel Fernàndez, ha subratllat que la proposta reclama que, a més de la comissió de transparència, temàtiques jurídiques es tractin en junta de portaveus. En aquesta línia s'ha manifestat la portaveu de Junts per Sabadell (JxS), Lourdes Ciuró, recalcant que "els grups municipals, també som ajuntament" i ha demanat que "s'obri a tots els supòsits" de casos de corrupció. 


El portaveu del partit taronja, Adrián Hernández, ha recriminat que el text dut a debat "és perquè no els va agradar el resultat de la junta", encara que ha admès que aquest protocol "reforça" el mecanisme d'actuació en qualitat d'acusació particular i "dona més claredat" allò que es va donar llum verda al 2014. 

Crítiques de PSC i Podem 

La segona tinent d'alcaldessa, Marta Morell, que ha votat a favor, ha criticat que, tant des de la Crida com d'ERC, se l'acusés de "blanquejar" la corrupció a la junta de portaveus extraordinària del 16 d'abril: "Van traslladar un fals debat del que va succeir". "Per això estem a les administracions, perquè casos com el de Mercuri no torni a passar", ha etzibat. Morell ha dubtat que la junta de portaveus sigui l'espai adequat per prendre aquest tipus de decisions i ha avançat que demanarà un informe al secretari. 

El primer tinent d'alcaldessa, Pol Gibert, ha carregat contra cupaires i republicans per manca "'d'autocrítica", ja que en el mandat anterior no es va fer el que es reclama ara i ha definit que hi ha "falta d'entusiasme". "Demanem penes de presó per multes per valor de 200 euros i què hauríem de fer amb actuacions més generoses", en referència a la investigació d'Antifrau per la suposada col·locació a dit de Valero durant l'anterior mandat o que Fiscalia de Sabadell investigui el "pelotazo" de la venda de l'Artèxtil al clan Jodorovich. 

Gibert ha insistit en "l'autocrítica" d'ambdós partits, així com "el comportament denunciable" a la junta de portaveus del 16 d'abril. Igual que Morell ha qüestionat "la competència" de la mateixa i si "s'ajusta" al reglament intern (ROM). Un aspecte que la líder de la Crida ha precisat que així ho estipula l'article 82.4, cosa que Morell ha replicat amb el 81, sobre les atribucions de la junta de portaveus.  

 

Participació