Unanimitat per erradicar la pobresa menstrual a Sabadell

Entre els acords, hi ha previst fer arribar productes d'higiene a les dones en situació de vulnerabilitat

04 de maig del 2021
Actualitzat a les 20:00h
VÍDEO Acció Lila d'emporta compreses i tampons del supermercat
VÍDEO Acció Lila d'emporta compreses i tampons del supermercat
El ple ordinari de maig, celebrat aquest  dimarts, ha donat llum verda, per unanimitat, a erradicar la pobresa menstrual a Sabadell. Inicialment, era una moció que va presentar Junts per Sabadell (JxS) i que ha acabat convertint-se en una iniciativa estesa, i presentada, entre les sis formacions que integren el plenari.

La segona tinent d'alcaldessa, Marta Morell, ha desxifrat alguns dels acords del text com demanar al govern espanyol que compleixi amb la promesa de reduir l'IVA dels productes d'higiene femenina a un de supereduït -un 4%-, així com facilitar l'accés als mateixos des del consistori i permetre l'ús dels equipaments municipals per qui necessiti un espai més íntim.

La portaveu de JxS, Lourdes Ciuró, ha manifestat que les dones, que es troben en situació de vulnerabilitat, "sovint tenen el dilema de comprar menjar o productes d'higiene" i això "repercuteix en una mala gestió de la menstruació i suposa problemes de salut que poden ser greus", ha advertit. A més, ha posat èmfasi en la poca visibilitat d'aquest fenomen com que "no hi ha dades" a la ciutat i, per tant, "es fa difícil estimar l'impacte real". 

En aquest sentit, ha apuntat, "que podem deduir" que les famílies que recorren a Serveis Socials poden patir la pobresa menstrual. També ha assenyalat que la regla "continua sent un tabú" i que la moció va, a més, sobre la gestió de la menstruació. Ha llançat un missatge d'esperança, amb la mesura adoptada a l'Ajuntament de Girona, on s'ha aprovat concedir permisos a les dones quan pateixin dolors per la menstruació.    

La regidora d'ERC, Glòria Llobet, ha celebrat l'esperit d'entesa de la moció i ha recalcat que es permeti l'accés a lavabos públics dels equipaments municipales a les dones per higienitzar-se.