La Síndica de Sabadell urgeix l'aprovació d'una ordenança de civisme i convivència

Presenta l'informe de 2020, amb gairebé 2.000 atencions i consultes, un 8% menys que el 2019

La Síndica de Sabadell, Eva Abellan
La Síndica de Sabadell, Eva Abellan | Albert Hernàndez
04 de maig del 2021
Actualitzat a les 20:33h
La Síndica Municipal de Greuges de Sabadell, Eva Abellan, ha urgit l'aprovació d'una ordenança de civisme i convivència. Així ho ha manifestat en la presentació de l'informe de 2020 sobre la tasca duta a terme, fet aquest dimarts, durant la celebració del ple ordinari del mes de maig. 

Abellan ha dit que "cal implementar-la per tenir eines per poder sensibilitzar la població" i ha precisat que ha d'abraçar molts àmbits, des de sorolls fins a l'aparcament de vehicles a la via pública, passant per tinença d'animals i civisme a la ciutat. El 2020, la Síndica ha fet 1.945 consultes i atencions, un 8% menys que el 2019, quan va assolir els pic dels últims 14 anys (2.120, l'única vegada que s'ha sobrepassat els 2.000).

És el tercer document que elabora, des de que va accedir al mandat i la majoria de les queixes estan relacionades amb l’accessibilitat, vinculades amb el transport públic, reserva de places nominatives per a persones amb discapacitat i manca d'una pla de ciutat i a l’ús d l'espai públic, que fa referència a la recollida i neteja viària com desbordament de contenidors i la seva ubicació, entre d'altres. En aquest sentit, ha destacat la conscienciació que ha agafat la ciutadania arran del confinament i de les limitació municipal i comarcal. 

Abellan ha assegurat que l'Ajuntament no ha implantat, en matèria d'espai públic, una normativa estatal de l'any 2010 i ha reclamat que es faci un pla per pacificar carrers i que siguin accessibles, a més del foment d'una mobilitat més sostenible.  
 
Les multes de trànsit, com cada any, tornen a tenir pes en l’anàlisi del treball de la Síndica. "No accepta les modificacions que fem", ha criticat, cosa que, tal com ha continuat, "fa pensar certa tendència de recaptació", així com dubtes amb l’accés a la Renda Garantida de Ciutadania i la pandèmia, especialment per la situació de les residències de la gent gran i el sensellarisme.

També ha posat l'accent en la necessitat d'un oci nocturn dels joves que sigui "compatible" amb el descans dels veïns. Així mateix ha remarcat "l'emergència habitacional" a la ciutat, "com també passa arreu de Catalunya i l'estat" i les problemàtiques que se'n deriven que, més enllà de persones sense llar, la irrupció de màfies. 

208 casos oberts 
 
D’altra banda, Abellan ha obert 208 casos, 12 dels quals d’ofici -per temes vinculats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), el SEPE i la gestió de l’ensenyament postobligatori- i n’ha tancat 140. D’aquests, 32 han reconegut el greuge i s’ha fet recomanació i en una altra dotzena hi ha hagut greuge. Curiosament, hi ha 16 sense greuge, però amb suggeriments. També s’han fet 18 trasllats -la majoria al Síndic de Catalunya-. 

Tot i així, Abellan ha qualificat de "molt greu" que l'administració local deixa sense resoldre una cinquantena de recomanacions pendents de resposta. De fet, ha apuntat que "el silenci administratiu" és la queixa que rep de la ciutadania.