El record pels 90 anys de la II República: una exposició i una mostra bibliogràfica

Es mostren segells de goma oficials de l’Ajuntament republicà del 1931

Proclamació de la República catalana a Sabadell.
Proclamació de la República catalana a Sabadell. | Ajuntament de Sabadell
NacióSabadell
17 d'abril del 2021
El passat dimecres es va commemorar els 90 anys de la proclamació de la II República. Aprofitant aquesta efemèride, la ciutat ha preparat diferents homenatges d'aquest aniversari, una exposició al Museu d'Història de Sabadell i una mostra bibliogràfica a la Biblioteca Vapor Badia.

Aquesta segona, en la qual hi col·labora l'Arxiu Històric de Sabadell, tindrà una estada de més curta durada, acabarà el proper dijous 22 d'abril. Es tracta d'un fons de les BiMS i amb documents procedents del fons del sabadellenc Andreu Castells com ara col·lectivitzacions obreres, el rol de la Generalitat i el testimoni de consellers, la revolta al camp català i conferències de militants de la CNT i del PSUC que animaven la unió del poble per fer front a l’amenaça feixista. 

Castells va ser artista, editor, historiador i director de l’AHS als anys 1980 i el seu fons inclou part de la seva biblioteca i hemeroteca, amb més de 600 volums i prop de 60 títols de revistes, la gran majoria referides a la Guerra Civil espanyola.

La República a Sabadell 

El Museu d’Història de Sabadell acull l'exposició 14 d’abril de 1931. Visca la República! 90 anys. Un nou Ajuntament, un nou escut municipal, que es podrà veure fins al 16 de maig i on hi haurà unes matrius d’impremta per fer els segells de goma oficials de l’Ajuntament republicà del 1931, amb un nou escut municipal dissenyat per l’artista i xil·lògraf sabadellenc Ricard Marlet i Saret. Aquestes tres peces van ser donades al museu per l’entitat Drapaires d’Emaús l’any 2018.

També hi ha tres bans editats pel consistori i pel comandant militar de la ciutat els dies 14 i 15 d’abril de 1931, que són molt evocatius d’aquest moment històric i que es conserven a l’Arxiu Històric de Sabadell.

La mostra s’emmarca en el cicle d’exposicions compartides Memòria en Xarxa, impulsat per la Diputació de Barcelona. L’organitzen la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Sabadell, amb el Museu d’Història de Sabadell i l’Arxiu Històric de Sabadell.