Un estudi de la Cambra de Sabadell destaca la resiliència del comerç i la restauració de la comarca

El treball avisa que els negocis del país han perdut competitivitat

Interior d'un restaurant de Sabadell, en fase 2
Interior d'un restaurant de Sabadell, en fase 2 | Juanma Peláez
15 d'abril del 2021
Actualitzat a les 16:20h
L'estudi elaborat per la Cambra de Comerç de Sabadell -"Efecte de la pandèmia Covid-19. Variació de les activitats de comerç i restauració al Vallès Occidental i Catalunya en 2020"- ha destacat la capacitat de resiliència de les empreses del sector de la comarca. De fet, ha puntualitzat que és "molt superior" a la resta de Catalunya. 

Així ho ha indicat el cap d'assessoria de comerç interior de l'organització empresarial, Manel Amado, en la presentació del treball, feta aquest dijous. Ha especificat que són negocis "que no s'han donat de baixa d'Hisenda, cosa que no vol dir que la persiana pogués estar abaixada". 

En aquest sentit, Amado ha destacat el sector de l'equipament de la persona (roba, sabateria, joieria i perfumeria, entre d'altres), que juntament amb el Maresme, ha mantingut pràcticament el mateix nivell d'activitat, amb un -0,1%, quan a Catalunya ha estat 2,4% i al Barcelonès del 3,7%. Tot i així, ha matisat que, "igual que a Catalunya, amb l'afectació per comarques, al Vallès Occidental hi ha disparitat entre els municipis". 

Aquesta "major resiliència" s'ha justificat perquè el turisme no juga un paper tan important com passa en d'altres punts del territori com a les comarques de la Garrotxa (11,3%), el Ripollès (8%) i la Cerdanya (4,7%) -són de les més afectades- o la costa. Amado, però, ha destacat que, en l'àmbit català, "les empreses han perdut valor afegit, perquè no han tingut guanys i no han pogut invertit, cosa que vol dir perdre competitivitat". Per això, ha advertit "si no se les ajuda, hauran de tancar".

En la mateixa línia s'ha expressat el president de la Cambra, Ramon Alberich, encara que ha avisat que aquestes subvencions "no seran perpètues". Per a ell cal "donar un missatge optimista amb aquestes dades i confiar que al llarg d’aquest any hi hagi un canvi substancial de la situació" que ha condicionat al ritme de vacunació, "és l'única eina que tenim", ha rematat. 

"No anàvem tan malament" 

El president de la comissió de comerç interior de la Cambra, i president de Sabadell Comerç Centre, Josep Maria Porta, ha recalcat els resultats de l'estudi, "no anàvem tan malament", tal com ha admès, amb les sensacions que hi havia entre els comerciants, i "amb les notícies que tot anava fatal", ha afegit.

Malgrat que no s'han tancat per "la necessitat d'aguantar, hi ha moltes dificultats" i també ha posat l'accent en "les ajudes directes". Ha reclamat que continuïn aquests treballs per tenir dades i actuar en una línia o una altra. Alberich ha avançat que s'està treballant amb la Generalitat per prosseguir amb la feina aquest 2021.