L'Ajuntament de Sabadell descarta demanar presó per a l'exalcalde Manuel Bustos

El consistori assegura que no és competència dels grups municipals i que confien en la tasca del jutge

L'exalcalde Manuel Bustos
L'exalcalde Manuel Bustos | Adrià Costa
16 d'abril del 2021
Actualitzat a les 17:27h
L'Ajuntament de Sabadell, en qualitat d'acusació particular en el cas Mercuri, ha descartat demanar la presó per a l'exalcalde Manuel Bustos, després que el Tribunal Suprem ratifiqués tres anys de presó per la retirada multes a familiars -és la peça 30 de la macrocausa- i que l'Audiència de Barcelona obrís l'executòria, aquesta setmana, per decidir al respecte. 

Així s'ha determinat després que a la Junta de Portaveus, celebrada de manera extraordinària aquest divendres, les formacions no hagin arribat a un acord. Per una banda, la coalició del govern municipal, PSC i Podem, i Cs s'hi han posat en contra, mentre que ERC, la Crida per Sabadell i Junts per Sabadell (JxS) han reclamat l'exigència del compliment. 

El primer tinent d'alcaldessa, Pol Gibert, ha justificat la decisió davant "aquest escenari" que "no és feina dels grups municipals i confiem en la tasca del jutge". A més, ha continuat, "ens falta informació" i ha insistit en què no és competència dels partits decidir sobre un aspecte que "no és banal i afecta la vida de les persones". 

Gibert ha garantit que l'acusació particular del consistori en el cas Mercuri segueix i que això no fa canviar la posició de l'administració local.

Tot plegat, neix després que l'Audiència notifiques, aquest dilluns, l'obertura de l'executòria per decidir sobre l'ingrés a presó de l'exalcalde -també de l'exintendent de la Policia Municipal Josep Miquel Duran-. Això va motivar que l'oposició requerís el posicionament del consistori, en qualitat d'acusació particular, pel compliment íntegre de les penes i forcés aquesta Junta amb caràcter extraordinari. D'aquesta manera, tant acusació popular, exercida per la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, anessin de la mà per sol·licitar presó per a Bustos. 

Retirada de multes 

El dictamen que ha ratificat el Suprem fa referència a la retirada de dues multes l'any 2012. La primera, el mes de març, quan la seva dona va estacionar el vehicle en una parada d'autobús davant de la llar d'infants on anava el seu fill -no es van pagar els 200 euros-. I la segona, va ser pels seus dos fills grans, que van deixar el cotxe en una zona de càrrega i descàrrega d'una clínica privada i la grua se'l va endur al dipòsit municipal.