Creu Roja Sabadell avisa: «També hem entrat a l’UCI social»

L'organització atén gairebé 17.000 persones de forma directa entre març de 2020 i 2021

L'atenció d'un membre de l'organització humanitària
L'atenció d'un membre de l'organització humanitària | Creu Roja Sabadell
15 d'abril del 2021
El coordinador de Creu Roja Sabadell, David Jové, ha advertit de les conseqüències de la Covid-19 amb una metàfora adaptada a temps de pandèmia: "Hem entrat a l'UCI sanitària i també a la social". Una afirmació que és fruit de la feina desenvolupada per l'organització al llarg d’aquest primer any.
 
En total s'han atès, de forma directa, 15.997 persones, entre el març de 2020 i 2021. Més del 90% ha estat per cobrir necessitats bàsiques com aliments i higiene. Unes atencions que s'han traduït en 33.121 entregues de lots, 733 productes sanitaris, 536 lots d’higiene i 522 tones de menjar repartit.

Per això, Jové ha dit que "hem anat 20 anys enrere" i ho ha justificat perquè des de Creu Roja "s'han de fer projectes per empoderar famílies i ensenyar a buscar feina, desenvolupar-se com a persona" i obviar les ajudes directes, amb la voluntat de "no perpetuar les famílies a fer cues per adquirir aliments".

La presidenta de la institució, Montse Font, ha definit aquest últim any com l'època en què s'ha donat "el major desplegament de recursos de la història” i Jové hi ha afegit, “és una entitat d’emergència i ha de poder donar resposta a les primeres necessitats” i que aquestes inversions "han vingut per quedar-se. Estem armats per desenvolupar aquesta tasca a llarg termini".

 
Tot i així, ha puntualitzat, han de venir "acompanyats d'una bateria d'ajudes" i "anar de la mà" de les administracions, en referència a, entre d'altres polítiques, allargar els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO). 
 

Un voluntària de la nova iniciativa Foto: Creu Roja Sabadell


Un 64% de dones 

El perfil de les persones ateses, un 64% han estat dones i un 36% homes, sent la franja d'edat entre 40 i 50 anys la majoria -un 15%-. I un 48% són famílies amb fills, Jové ha destacat que aquesta atenció es va disparar a partir del desè dia de confinament. I això cal afegir-hi que el 48% de les persones ateses va perdre la feina el primer any.   

Persones sense llar

El coordinador de Creu Roja Sabadell ha posat l'accent en la feina amb les persones sense llar -amb la creació d'un alberg temporal a l'escola Martí i Pol-, "es va poder veure que quan una persona té unes rutines, quan es creen hàbits d'higiene i medicació, hi ha una evolució abismal dels usuaris" i aquest fet és "motivador", ha admès, per a l'equip i és que aquests usuaris "no han tornat al carrer". Jové ha dit que "s'ha creat quan l'administració ens ho ha demanat", remarcant que s'especifica el dia que comença i el que acaba. 

Tot plegat, gràcies al voluntariat, tal com han evidenciat Font i Jové, "ens van salvar la vida", ha confessat la presidenta, quan el que hi havia, de 55 anys cap amunt, "va haver de protegir-se". Vint anys menys, la mitjana va passar als 34 i van acumular 33.111 hores d'acció voluntària.