El Suprem tomba els recursos del Govern i Lafarge i anul·la la llicència de la cimentera de Montcada

L'Ajuntament de Montcada i Reixac exigeix a la Generalitat el tancament "immediat" de l'activitat; l'empresa ho descarta

La façana de la cimentera de Montcada.
La façana de la cimentera de Montcada. | Norma Vidal
NacióSabadell
09 d'abril del 2021
Actualitzat a les 16:45h
El Tribunal Suprem ha tombat els darrers recursos presentats per Lafarge i la Generalitat de Catalunya contra les sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que anul·laven les autoritzacions ambientals concedides en els darrers anys pel Govern a la cimentera de Montcada i Reixac.

"L'empresa no té autorització per funcionar ni l'ha tingut mai", ha sentenciat l'advocat de l'Associació de Veïns de Can Sant Joan, Albert Calduch, que porten anys de litigi amb l'empresa. L'alcaldessa del municipi, Laura Campos, ha exigit l'actuació de manera "urgent" de l'executiu català per donar compliment a la resolució judicial i ordeni el tancament "immediat" de l'activitat.

Amb el dictamen del Suprem es dona plena validesa a l'anul·lació de la llicència mediambiental que el Departament de Territori i Sostenibilitat va concedir a la cimentera l'any 2015 i que va renovar el 2018. Aquesta autorització es van basar en un estudi d'impacte ambiental de l'any 2008 que no es correspon amb la normativa actual. Tot i la sentència, l'entitat veïnal i el consistori temen que la Generalitat pugui ara "inventar" alguna solució "enginyosa" per esquivar la resolució i mantenir activa la fàbrica.

Campos, que ha celebrat que "sigui un gran dia", ha apuntat a la Generalitat, "l'única responsable de la situació d'inseguretat jurídica" creada a l'entorn de l'empresa per haver concedit autoritzacions ambientals de manera errònia. Així mateix ha reclamat una sortida digna al mig centenar de treballadors que hi ha actualment a la planta vallesana i que es pugui impulsar un procés de reindustrialització de Lafarge amb un projecte que no sigui "nociu" per a la salut dels ciutadans de Montcada i el seu entorn més proper.

Lafarge descarta el tancament

Des de la firma francesa s'ha descartat el tancament de la cimentera i ho ha argumentat perquè no disposar d'aquesta autorització no vol dir que l'empresa no pugui operar, sinó que és el resultat "d'un defecte en el tràmit per part de la Generalitat ", que en cap cas suposa el cessament de l'activitat. 

A més, ha afegit que el comportament ambiental de l'empresa no és problemàtic, que compleix amb els límits d'emissions i que no té cap defecte tècnic ni en les seves instal·lacions. La companyia ha afegit que dona feina a 300 persones, tant de forma directa com indirecta. De la mateixa manera, ha assenyalat que contactarà amb la Generalitat per tramitar l'autorització ambiental i solucionar el conflicte.