Els gitanos de Sabadell reivindiquen la seva història en el Dia Internacional del Poble Gitano

Se celebra aquest dijous i a la ciutat hi viuen prop de 10.000

La font dels gitanos de Sabadell, situada a la zona del Ripoll
La font dels gitanos de Sabadell, situada a la zona del Ripoll | Ajuntament de Sabadell
NacióSabadell
08 d'abril del 2021
Actualitzat a la 13:15h

Aquest dijous se celebra el Dia Internacional del Poble Gitano. Enguany la cita ve marcada per una fita històrica, se celebren el 50 aniversari del primer Congrés Mundial Roma-Gitano, que es va celebrar a Londres l’any 1971, on es van instaurar la bandera i l’himne.

A Sabadell, on segons el president de l'Associació del Poble Gitano, Manuel Heredia, "és la ciutat on hi viuen més de Catalunya", al voltant d'uns 10.000, han volgut recordar la seva història.

I aquesta passa per difondre la seva cultura, els seus costums i la llengua. A la ciutat, l'ètnia compta amb la font dels gitanos, un emplaçament "de tot els sabadellencs, inclosos els gitanos",  tal com ha expressat el president de l'Associació de Gitanos de Sabadell, José Rodríguez Cortés, en el vídeo municipal per commemorar aquesta jornada. 

També s'ha mostrat una cerimònia que es duu a terme en aquesta zona, la cerimònia d'encesa d'espalmes i llançament de pètals al riu en record als gitanos assassinats als camps de concentració nazis i com a mostra del seu caràcter nòmada. Així mateix, es fa una reivindicació de la dona gitana. 

Fa uns dies, en una moció presentada per ERC en Junta de Portaveus, es va aprovar que Sabadell recuperés l'antic carrer dels Gitanos, que és on es troba actualment el carrer d'en Font.