Arrenca la campanya de vacunació de la grip a Catalunya amb 1,2 milions de dosis

Un dels objectius de la conselleria de Salut és augmentar la cobertura entre el personal sanitari perquè actualment és del 19,3%

L'objectiu de la campanya és protegir de la grip els principals grups de risc
L'objectiu de la campanya és protegir de la grip els principals grups de risc | Europa Press
Agències
19 d'octubre del 2015

La campanya de vacunació antigripal a Catalunya ha arrencat aquest dilluns amb la previsió de distribuir 1,2 milions de vacunes als ambulatoris catalans i amb un pressupost de 4.376 milions d'euros, una xifra semblant a la de l'any passat. La vacuna es dirigeix sobretot als grups de risc conformats per persones de 60 anys, persones amb malalties cròniques, dones embarassades, i el col·lectiu de professionals sanitaris. Salut aconsella vacunar-se entre octubre i novembre perquè triga de dos a tres setmanes a fer efecte.

Un dels objectius de la conselleria és augmentar la cobertura de la vacuna en el personal sanitari perquè actualment és de 19,3%, una xifra que considera molt baixa tot i que creix respecte a anys anteriors, el 2014 va ser del 17,22%, si bé el departament ha descartat mesures coercitives. "El personal sanitari ha d'entendre que hi ha un risc per als pacients que atén", ha afirmat el director de Qualitat i Seguretat de l'Hospital Clínic Antoni Trilla.

De fet, la presidenta de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), Alba Brugués, ha avançat que elaboraran un estudi per conèixer els motius que expliquen per què els sanitaris es vacunen poc: "Des de punts de vista objectius, totes les raons apunten que s'haurien de vacunar", ha afegit Erada.

Protegeix a un 65% de persones

La dosi protegeix un 65% de les persones vacunades, tot i que tres de cada deu sí que la patiran, fet que explica que les queixes que es produeixen per part d'alguns pacients, tot i que s'ha reiterat que és una vacuna "absolutament segura".

El període de dosis distribuïdes ha estat "estable" els últims anys: durant tota la campanya de vacunació de 2014-2015 es van administrar 1.058.903 vacunes, i el 2013-2014 van ser 1.052.281; cal tenir present que les dosis que sobren es recullen i el seu cost es pot recuperar. L'OMS aconsella una cobertura del 75% de tots els grups recomanats, si bé a Catalunya s'immunitzen el 53% dels més grans, un 25% de les persones amb altres patologies, i un 19,3% del personal sanitari, per la qual cosa Salut reforçarà aquests àmbits.