Les defuncions s'incrementen un 31% a la tercera onada al Taulí

La meitat dels decessos, concentrats el mes de gener

L'Hospital Parc Taulí
L'Hospital Parc Taulí | Juanma Peláez
01 d'abril del 2021
Actualitzat el 02 d'abril a les 21:32h
En ple debat sobre l'arribada (o no) d'una quarta onada de la Covid-19, encara que ja hi ha hospitals catalans que ho admeten, les defuncions s'han incrementat un 31% a la tercera a l'Hospital Parc Taulí respecte a la segona. Entre els mesos de desembre i març -fins al dia 28- s'han notificat 152 decessos. 

En la segona onada -compresa entre agost i novembre- es van notificar 116 morts. La particularitat d'aquesta tercera fase és que al gener es van disparar, amb 74, sent el tercer pitjor mes des de l'esclat de la pandèmia al Taulí. La directora del Servei de Malalties Infeccioses de l'hospital, Marta Navarro, ha assenyalat que "hi ha molts factors i no ha influït res en especial" perquè es produís aquest pic amb l'arribada del nou any.  

En canvi, tant al desembre com els mesos de febrer i març, els registres no van superar la trentena, en la línia dels mesos d'octubre i desembre. Si la comparativa es fes amb la primera onada -entre març i juny de 2020, amb 368- la reducció seria del 58%, quan amb la segona ho havia estat deu punts més.
 
 
Tant en la segona com en la tercera onada s'han donat dos pics de defuncions, al novembre es va situar en els 50 i al gener en els 74. I la tònica del primer mes de l'any va continuar la primera setmana de febrer, amb nou morts i en dies posteriors non se'n van registrar.  

Pacients més joves  

Navarro ha explicat que un dels trets diferencials d'aquesta tercera onada és l'ingrés de pacients més joves, "al voltant de la quarantena d'anys" i ha celebrat l'efectivitat "de manera radical" de la implantació de la vacuna entre la gent de les residències, ja que s'han frenat les hospitalitzacions. "Això és una molt bona notícia", ha expressat i ha continuat, "ens dona molta esperança". En aquest sentit, també ha apuntat que s'hagi immunitzat el personal sanitari com un altre element clau perquè s'hagin reduït els positius entre els professionals.  

La responsable de Malalties Infeccioses del Taulí ha assegurat, que després d'un any de convivència amb el SARS-CoV 2, s'ha après, entre d'altres coses, que "és important la detecció precoç i començar el tractament ràpidament" i que encara que no hi ha molts medicaments, "els corticoides com a pilar de tractament", remarcant l'aposta feta des del centre sabadellenc amb els seus estudis; el Remdesivir, "que escurça la malaltia" i l'oxigen de fluxe per als pacients. 

També ha apuntat que molt probablement les manifestacions clíniques ja no s'alteraran, tot i l'aparició de soques i variants, ja que l'afectació és cardiológica i multisistèmica. En aquesta línia ha reclamat temps per comprovar les seqüeles que deixa haver passat el coronavirus, encara que ha subratllat que els pacients "s'han anat recuperant", tot i arrossegar símptomes com cansament, fatiga i sensació d'ofec. 

L'estudi de serologia, modificat

Navarro ha detallat que l'estudi de seroprevalença sobre la Covid-19, posat en marxa pel Parc Taulí, entre els treballadors s'ha hagut de modificar per l'arribada de les vacunes. I és que l'anhelat antídot ha provocat que hi hagi personal vacunat que ja podria estar immunitzat per haver-se infectat.

El passat mes de desembre hi havia un 95% de persones amb anticossos -amb la participació de més de 2.000 voluntaris- i ara, durant el mes d'abril, es reformularà el treball per determinar "qui els ha generat i qui els ha rebut per la injecció de la dosi".